eur:
389.15
usd:
363.62
bux:
68165.89
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Az Alkotmánybíróságnál támadja meg a kórházreformot a Fidesz

Az Alkotmánybírósághoz és a Fővárosi Bírósághoz fordul az egészségügyi reform csütörtökön bejelentett lépései miatt a Fidesz.

Mikola István országgyűlési képviselő a párt válságtanácsozása után azt mondta: arra kérik az Alkotmánybíróságot, hogy beadványukról mielőbb határozzon, mert a reform veszélyezteti a betegek ellátását.

A Fidesz azért fordul a testülethez, mert véleményük szerint nem lehet közigazgatási határozattal - ahogyan az egészségügyi minisztérium kihirdette a kórházlistát - önkormányzati jogosítványokat elvonni.

Az önkormányzatokat ugyanis törvény kötelezi a kórházak fenntartására, ez pedig, a Fidesz szerint felhatalmazás is, amelyet így nem lehet felülírni.

Az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának fideszes alelnöke hozzátette: a kórházbezárásokról rendelkező határozatot a Fővárosi Bíróságon támadják meg.

A válságtanácskozáson, melyen a párt vezetői, szakpolitikusai, valamint a kórházakat fenntartó megyei önkormányzatok és megyei jogú városok vezetői vettek részt, megállapodás született arról, hogy a párt képviselői nem írják alá azokat a szerződéseket, amelyeket az átalakítás részeként az Országos Egészségügyi Pénztár küld majd a kórházaknak, illetve azok fenntartóinak.

Mikola István szerint az ország jelenlegi egészségügyi állapotában minden kórházra szükség van, így csak akkor írják alá a szerződéseket, ha az OEP garantálja az intézmények működőképességét.

A politikus szerint Molnár Lajos miniszter bejelentése a kórházak megszűnéséről, az ágyszámleépítésekről úgy hangzik, mintha "józan kompromisszumnak az eredményeként jött volna létre, mindössze három kórház fog megszűnni, és összesen 13-14 kórházban csak krónikus ellátás lesz. Ezzel szemben mi azt mondjuk, hogy 60-70 kórház bezárásáról döntöttek".

Mikola István szerint az egészségügyi miniszter bejelentése "álságos", hiszen "drasztikus változás történt".

Úgy vélte, a három bezárásra ítélt kórház - a budapesti Schöpf-Merei Ágost Kórház és Anyavédelmi Központ, a Svábhegyi Állami Gyermekgyógyintézet, valamint az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet - megszűnése nagy veszteség.

Nem lehet tudni, hol fogják ellátni az e kórházakban kezelt betegeket. A Fidesz attól tart, hogy a svábhegyi gyermekkórház bezárása mögött telekspekuláció van - tette hozzá Mikola István.

"Úgy látjuk, hogy a kórházi struktúra átalakítása minden szakmai szempontot nélkülözve a lovasberényi mutyiknak a következtében alakult ki" - fogalmazott Mikola István.

A politikus kijelentette: a kórházak kemény tárgyalásokat fognak folytatni az OEP-el, és nem írják alá automatikusan a számukra megküldött szerződéseket.

"Megállapodtunk abban, hogy nem fogjuk szolgai módon aláírni azokat a szerződéseket, amelyeket az egészségbiztosítási pénztár a kormányzat által szorítva, mintegy diktatórikusan megküld majd az intézmények fenntartói és az intézményvezetők számára" - fogalmazott Mikola István.Az egészségügyi átalakítások során a kormány a betegek érdekét tartja szem előtt - közölte a Kormányszóvivői Iroda.

Nem az átmeneti időszak elnyújtására van szükség, hanem arra, hogy az egészségügyi intézmények minél előbb a lehető legjobb minőségű ellátást biztosítsák - áll a közleményben.

Hiába bizonygatja a Fidesz ennek ellenkezőjét, a kórházi struktúra átalakítása nem politikai, hanem szakmai kérdés. Minden szakértő egyetért azzal, hogy jobb minőségű ellátást csak a szaktudás koncentrálásával lehet biztosítani - olvasható a szövegben.

A Fidesz - a saját pártérdekeit a betegek érdeke elé helyezve - az egészségügyben is csupán tagadásra épít, anélkül, hogy valódi alternatívákat, szakmai programot kínálna az egészségügy problémáinak orvoslására - vélekedik a Kormányszóvivői Iroda.

Az egészségügyi miniszter csütörtökön azt közölte: áprilistól három egészségügyi intézmény szűnik meg, az aktív ágyak száma 16 ezerrel csökken, a krónikus ágyaké 7 és fél ezerrel emelkedik.

Az új kórházi struktúrával párhuzamosan lép életbe a területi ellátási kötelezettség.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Rángatják a tőzsdéket

Rángatják a tőzsdéket

A reggeli órákban Ázsiában többnyire pozitív hangulat jellemezte a kereskedést, ezt követően pedig Európában vegyes hangulatban indult a kereskedés. Ami a gazdasági eseményeket illeti, idehaza a külkereskedelmi adat második becslése érkezett, Amerikában pedig a gyáripari megrendelések és elbocsátások alakulására lesz érdemes figyelni. Emellett pedig a zárás után érkezik az Apple első negyedéves gyorsjelentése is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×