eur:
389.59
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

A magyarok még mindig a hagyományos nemi szerepekben hisznek

A magyar nők mintegy 70 százaléka szerint a családról és a háztartásról való gondoskodás továbbra is az ő feladatuk - derül ki a GfK Hungária Piackutató Intézet felméréséből. A többség szerint ez áldozatokkal is jár.

Magyarországon tízből hét nő gondolja azt, hogy neki kell bevásárolni, a családról, a gyermekekről gondoskodni - mondta el az InfoRádióban az intézet szóvivője.

A nők 77 százaléka ugyanakkor úgy véli, a férfi feladata, hogy gondoskodjon a család anyagi biztonságáról. Ezzel nem támasztanak túlzott elvárást, a férfiaknak ugyanis 83 százaléka gondolja így.

A nők körében ugyanakkor magasabb azok aránya, akik úgy érzik, hogy kevés az idejük, és feladatuk ellátása érdekében gyakran kell kompromisszumot kötniük. 64 százalékuk úgy látja, hogy a családról való gondoskodás áldozatokkal jár. A férfiaknak ugyanakkor csak 59 százaléka mondja ugyanezt.

Bár a családi bevásárlást jellemzően a nők végzik, nagy részük számára ez nem jelent megterhelést, sőt, kikapcsolódásként élik meg, ha nézelődhetnek a boltokban. Mindössze 16 százalékuk igyekszik minél hamarabb túlesni a procedúrán.

És hogy mit tartanak valódi kikapcsolódásnak a magyar nők? 68 százalékuk egy csendes estét otthon. A férfiaknál kevesebb az otthonülő, de körükben is majdnem 60 százalék adta ezt a választ.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×