eur:
389.57
usd:
361.97
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Az SZDSZ nem támogatja a hétvégi kollégiumi díj bevezetését

A Szabad Demokraták Szövetsége nem támogatja a szocialisták kezdeményezését, miszerint a középiskolai kollégistáknak külön térítési díjat kellene fizetniük, ha hétvégén a kollégiumban maradnak. A Fidelitas szerint az ötlet "eszement".

Az SZDSZ határozottan ellenzi az elképzelést, amely teljesen ellentétes azzal a rászorultsági elvvel, amelyet a párt alapvető szempontnak tart - mondta az InfoRádiónak a Szabad Demokraták Szövetségének oktatáspolitikusa.

Azok a diákok, akik nem akarnak vagy nem tudnak hétvégén hazautazni a kollégiumokból, ugyanolyan havi díjat fizetnek, mint a többi tanuló.

Valószínű, hogy ők laknak legmesszebb az iskolától, ők lehetnek a legrosszabb anyagi helyzetben, vagy nekik lehetnek a legkomolyabb családi problémáik - tette hozzá Gusztos Péter.

A liberális politikus szerint a diákok nem elsősorban azért maradnak hétvégén is a kollégiumban, mert - ahogy a szocialista Tatai-Tóth András fogalmazott - úri kedvük úgy tartja.

Gusztos Péter szerint az azonban társadalmi érdek, hogy a fiatalok hozzáférjenek olyan kulturális szolgáltatásokhoz, amelyeket otthon nem tudnak elérni.

Az SZDSZ-es képviselő elmondta: nem tudja, hogy a döntés változtatna-e a diákok szokásain, hiszen azoknak, akik messzebb laknak, többet kell fizetniük az utazásért is.

A szakpolitikus úgy véli: a legfontosabb, hogy a döntéshozóknak a rászorultság elvét kell szem előtt tartaniuk, hiszen a határozat valószínűleg olyan diákokat érintene, akikkel szemben méltánytalan lenne egy ilyen intézkedés bevezetése.

"Eszement ötlet"

Ágh Péter, a Fidesz országgyűlési képviselője, a Fidelitas alelnöke közölte: amióta a Gyurcsány-kormány van hatalmon, folyamatosan sarcolják az embereket.

A hazugság árát a fiataloknak is fizetniük kell - tette hozzá.

"Eszement ötlet" - kommentálta a kollégiumi díjakkal összefüggő szocialista elképzelést Ágh Péter.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 6. 08:10
2024. május 6. 07:57
×
×
×
×