eur:
387.15
usd:
358.75
bux:
68917.55
2024. május 13. hétfő Imola, Szervác

Sötét égbolt: Magyarország elveszett

Ismét felmérik Magyarország fényszennyezettségét. A héten induló felmérés résztvevőinek arról kell beszámolniuk, hogy mennyire látható az ország különböző pontjairól szabad szemmel az éjszakai égbolt.

Mizser Attila, a Magyar Csillagászati Egyesület főtitkára az InfoRádióban elmondta: a Globe at Night felmérésében elsősorban általános iskolások vesznek részt.

Az lesz a feladatuk, hogy felnézzenek az égre, és megszámlálják, hány csillagot látnak. Ebből következtetni lehet arra, hogy az ipari vagy egyéb fényszennyezés mennyire befolyásolja a csillagos ég látványát.

A világ fényszennyezettségéről már készültek műholdas felvételek is. Ezeken is jól látszik, hogy azok a területek, ahol koncentráltan több ember él vagy jelentősebb ipari termelés folyik, ott sokkal nagyobb a fényszennyezés.

Mindez jelentősen hat az állatvilágra, főleg a vonuló madarak haladási irányára.

Csillagászati szempontból Magyarország elveszett - jelentette ki Mizser Attila, hozzátéve: egyetlen hely maradt az országban, amely mentes a fényszennyezésről, a Zselic. Itt hamarosan megnyílik a sötét égbolt rezervátum.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Több mint ezer vendégmunkást küldtek el az iváncsai akkumulátorgyárból, de nem történt elbocsátás

Több mint ezer vendégmunkást küldtek el az iváncsai akkumulátorgyárból, de nem történt elbocsátás

Lefelezik az iváncsai akkumulátorgyár dolgozóinak létszámát, igaz, a dél-korai SK Innovation üzemében csak a kölcsönzött munkaerőtől válnak meg – mondta az InfoRádióban Székely Tamás, a Magyar Vegyipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége elnöke. Fónagy János parlamenti államtitkár közölte: az elküldött dolgozók máshol kapnak munkát, a megélhetésük biztosított lesz.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.14. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×