eur:
388.48
usd:
360.53
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Nemzeti Nyomozó Iroda: szélsőséges csoportok szervezkednek

Vannak olyan információk, amelyek szerint szélsőséges csoportok rendbontást terveznek március 15-re - állítja a Nemzeti Nyomozó Iroda terrorizmus és extrémizmus elleni osztályának vezetője.

A Nemzeti Nyomozó Iroda terrorizmus és extrémizmus elleni osztályának vezetője nem beszélt a jellemzően titkos adatgyűjtéssel és információszerzéssel dolgozó osztálynak a március 15-vel összefüggő konkrét ügyeiről. Arra hivatkozott, hogy azok államtitkot képeznek.

Nem tudni, folyik-e eljárás

Az őszi zavargások idején elkövetett bűncselekmények - így a garázdaság, vagy a hivatalos személy elleni erőszak - előkészületei nem számítanak bűntettnek, amíg ezt a magatartást nem kezdik meg, mert ekkor már kísérletről lehet beszélni - közölte Mayer Zoltán.

A Nemzeti Nyomozó Iroda osztályvezetője hozzátette: ezeknél súlyosabb esetekben, például terrorcselekmény előkészülete esetén már lehetőség van a nyílt rendőri eljárás eszközeivel fellépni, ám ilyen nyílt eljárást az NNI jelenleg nem folytat.

Mayer Zoltán arra a kérdésre, miszerint nem nyílt eljárást folytatnak-e, nem válaszolt, arra hivatkozva, hogy a titkos nyomozás ténye is államtitok.

A neten szervezkednek?

A főosztályvezető szerint a szélsőséges csoportok aktívabbak, mint korábban, ennek kezelése, figyelemmel kísérése több munkát jelent az NNI-nek is.

Példaként említette, hogy az interneten is sok, szélsőséges csoportokra vonatkozó információ kering, az egyik weblapon például visszaszámláló működik, amelyen március 15-ét az "Új Forradalom Napjának" nevezik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×