eur:
386.97
usd:
358.98
bux:
69038.69
2024. május 13. hétfő Imola, Szervác

Halálra hajszolják magukat a magyar férfiak

A középkorú magyar férfiak halálra hajszolják magukat: egész Európában ők halnak meg a legtöbben a korosztályukban - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kopp Mária, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének igazgatója.

A férfiak nem mennek időben orvoshoz

Minden évben tizenkétezerrel több középkorú magyar férfi hal meg, mint 1960-ban. Ugyanakkor a

nők halálozási aránya az utóbbi negyven évben négy százalékkal csökkent - tette hozzá a szakember.

Kopp Mária szerint nagyon sok középkorú férfi küzd alvásszavarral, szívpanaszokkal és fejfájással, mégis sokkal később fordulnak orvoshoz, mint a nők.

Pedig jobban tennék, ha időben segítséget kérnének, ugyanis Magyarországon minden évben 32 ezer férfi hal meg a 40-69 éves korosztályból. Sehol Európában nincs ilyen rossz halálozási arány, ennél többen csak az orosz és ukrán férfiak közül mennek el "idő előtt."

Sőt Ausztriában 1960 óta a felére csökkent a középkorú férfiak halálozási aránya, de még a Magyarországgal hasonló sorsú Csehországban és Lengyelországban is tovább élnek a férfiak, mint nálunk.

Kopp Mária szerint a sajtónak is többet kellene foglalkoznia ezzel a kérdéssel: "ha száz férfi halna meg, mondjuk, madárinfluenzában, akkor az minden újságban a címlapra kerülne. Ezzel szemben évente 32 ezren halnak meg, és ennek nincs hírértéke" - mutatott rá az igazgató, aki a magas halálozási arány okát nem valamiféle "genetikai gyengeségben", hanem a krónikus stresszhelyzetben látja.

Megoldás: vidám sörözések a barátokkal


Hová tűnik az idő?

A kockázati tényezőket egyszerűen lehetne csökkenteni - véli az igazgató. "Nagyon komoly védőfaktor" az azonosságtudat, az összetartozás élménye. Rámutatott, hogy a szoros és vidám baráti közösségeket felépítő olaszoknál például sokkal tovább élnek a férfiak, mint nálunk, ahol eröltetett fogyasztói versenyláz hajtja az egymással rivalizáló férfiakat.

A japánoknál, ahol szintén erős az egymáshoz tartozás érzése és a hagyománytudat, tízszer ritkább a szívinfarktus, mint több nyugati társadalomban - mondta Kopp Mária, aki szerint a magyar férfiak magas halálozási arányának másik fő oka a munkahelyi bizonytalanság.

Egy 2001-es EU-direktíva szerint a munkahelyi főnökök felelősek a beosztottak testi és lelki egészségért; Angliában például be lehet perelni azt a munkahelyi vezetőt, aki tartósan bizonytalanságban tartja a dolgozókat - mutatott rá az igazgató.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Válságos helyzetben az osztrák egészségügy, drámai számok érkeztek

Az ausztriai egészségügyi ellátás drámai helyzetének oka elemzések szerint az érvényben lévő "kétosztályos" rendszer. Ebben a betegek maguk dönthetnek arról, hogy a biztosítóval szerződésben álló orvosokat választják (Vertragsarzt), vagy pedig az ilyen szerződéssel nem rendelkező, egyfajta magánellátást biztosító (Wahlarzt) orvosok iránt táplálnak nagyobb bizalmat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EP-választás: meglepő eredményeket hozott az uniós kutatás

EP-választás: meglepő eredményeket hozott az uniós kutatás

Miközben a 27 uniós tagállamban átlagosan a fiatalok kétharmada akar részt venni a közelgő EP-választásokon, a magyar fiatalok alig fele lesz majd biztosan az urnáknál június 9-én. Ebben szerepe lehet annak, hogy a fiatalok kevésbé ismerik az EU hivatalos kommunikációs csatornáit – derül ki az Európai Bizottság által közzétett Eurobarométer-felmérésből. Aggasztó, hogy az érzelmi és pszichoszociális egészség tekintetében Magyarországon magasabb volt azoknak a fiataloknak az aránya, akik arról számoltak be, hogy az elmúlt 12 hónapban ilyen problémákat tapasztaltak, mint az uniós átlag.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×