eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária

Érvénytelen a népszavazás a tubesi lokátor ügyében

Érvénytelen lett a Tubes-hegyre tervezett katonai lokátor-építéssel kapcsolatos helyi népszavazás vasárnap Pécsett, ahol azonban a szavazók jelentős többsége elutasította a beruházást.

A választásra jogosult 127.128 állampolgár 32,51 százaléka, 41.328 fő járult az urnák elé. Az érvényes szavazatokat leadott választók 94,3 százaléka, azaz 38.870 fő elutasította a fejlesztést, 5,7 százalékuk, azaz 2.343 ember pedig támogatta azt. A szavazatok közül 87 érvénytelen volt, 28 pedig nem került az urnákba - mondta el Papp Judit, a város jegyzője.

Hozzátette: a referendum érvényességéhez a választópolgárok több mint felének részvételére lett volna szükség.

A pécsiek a következő kérdésre adhattak választ: "Egyetért-e ön azzal, hogy a pécsi építési szabályzat és a szabályozási terv módosuljon akként, hogy Pécs közigazgatási határán belül ne épülhessen katonai radar?".

A jogszabályok szerint ha a referendum érvényes és eredményes, a polgárok többsége pedig kinyilvánítja, hogy nem akar radart a Tubesre, az önkormányzat ennek megfelelően köteles módosítani a terület rendezési tervét.

Tasnádi tárgyalna, a minisztérium építene

Kővári János, az Összefogás Pécsért Egyesület frakcióvezetője az InfoRádiónak azt mondta: a helyi döntéshozók azt ígérték, hogy figyelembe veszik a többség akaratát.

Tasnádi Péter, Pécs polgármestere a referendum után hangsúlyozta: már hétfőn tárgyalásokat kezd a kormánnyal az ügyben.

Közben a Honvédelmi Minisztérium közleményben jelezte: álláspontjuk szerint az eredmény azt jelenti, hogy a választópolgárok döntő többsége szerint nincs akadálya a radarállomás megépítésének.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök 2005 novemberében jelentette be, hogy a kormány azt javasolja: a Pécs melletti Tubes-hegyre telepítsék az eredetileg a Zengőre tervezett radart.

A beruházást ellenző civil szervezetek ezután 13 ezer aláírást gyűjtöttek össze a népszavazás kiírásáért. A pécsi közgyűlés decemberben tűzte ki a referendum idopontját.

Címlapról ajánljuk
Kínosan nagy zakót kapott a magyar válogatott Németországban
5-0

Kínosan nagy zakót kapott a magyar válogatott Németországban

A magyar válogatott az első félidő után még „csak” egygólos hátrányban volt Düsseldorfban a németek ellen, ám a második játékrészben súlyos vereségbe szaladt bele. A Nemzetek Ligája 2024–2025-ös kiírásának első fordulójában: Németország–Magyarország 5-0.

Támadás az elektromos autók ellen: minden autós fizessen

A megtett kilométerek után fizessenek az autósok – ezt akarja a brit kormánytól egy közlekedési témákra szakosodott civilszervezet, az úgynevezett „nettó zéró” klímacéllal összefüggésben. A Campaign for Better Transport (Kampány a jobb közlekedésért) nevű, 50 éve működő lobbicsoport először csak az elektromos kocsikat említette, de gyorsan módosította ajánlását.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×