eur:
389.72
usd:
362.77
bux:
68044.71
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

"Korrupció talaján kialakult disznóságok vannak"

Buli, korrupció, elavult, egymással nem kompatibilis rendszerek - ezekkel a szavakkal jellemezték az InfoRádió által megkérdezett kórházi vezetők az intézmények számítógépes rendszereit. A Szent Imre Kórházban például a szövegszerkesztő használata is akadályokba ütközik, az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetben viszonylag új a rendszer, de azt a kórházat bezárják.

Az InfoRádió által megkérdezett kórházigazgatók és főorvosok meglehetősen indulatosan reagáltak a kórházi internet kifejezés hallatán.

Név nélküli nyilatkozataikban elmondták: nem ellenzik a betegszobákban az internetet, de egységes informatikai rendszer híján rengeteget küszködnek a gyógyításban az elavult és egymással nem kompatibilis kórházi számítógépes hálózatokkal.

A főorvosok jelentős része több helyen is rendel egy adott héten, különösen a fővárosban. Mindenütt új rendszert kell megtanulni.

Nehezen kezelhető rendszerek

Példaként említették a Szent Imre Kórházat, ahol fél óra kell, amíg a szövegszerkesztőre rákapcsol a rendszer.

Nem örvend népszerűségnek a Semmelweis Egyetem általuk felhasználóellenesnek és elavultnak minősített rendszere sem, amely ellen egyes professzorok fel is lázadtak, és asszisztenseikre bízták a kezelését.

A megszűnő Lipót-központ rendszere még egész modern - tudta meg az InfoRádió - ott már előjegyzést is lehet kérni.

Korrupció, disznóságok


Ezen nem lehet spórolni, a legmodernebbet kellene megvenni, amit hozzáértő és független informatikai szakemberek ajánlanának - tették hozzá a kórházvezetők, azzal, hogy több helyen "korrupció talaján kialakult disznóságok vannak", vagy "nem felhasználóbarátságra, hanem bulira épülnek a számítógépes rendszerek".

Elhangzott, hogy a pályázaton nyert pénzek egy részét kényszerből másra költötték, és a maradékból már csak elavult rendszerekre futotta.

A megmaradó kórházakban nagyon hasznosnak tartanának egy egységes és könnyen kezelhető rendszert, a megszűnő intézményekben azonban nem is nyilatkoztak a témáról azzal, hogy a fennmaradásukért küzdenek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 3. 11:16
×
×
×
×