eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Újabb megszorítás előtt az oktatás?

Újabb reformra készül az oktatási tárca mind a közoktatás, mind a felsőoktatás területén. A Fidesz birtokába került minisztériumi munkaanyagban még szerepel a pedagógusi óraszámok fizetés nélküli tovább emelése, ám a tárca szerinti hivatalos dokumentumban ennek már nincs nyoma.

Bár a közoktatási és felsőoktatási törvény tavaly őszi módosításakor az ágazat szereplői azt hihették, lezárultak a reformok, úgy tűnik, hogy tavasszal új változások elé néz az oktatás. A két jogszabály módosításáról egyelőre csak szakmai egyeztetések folynak, így a változásokról keveset tudni.

Egy - a Fidesz által az InfoRádiónak is eljuttatott - munkaanyag szerint a kormány meghatározna egy minimum és egy maximum óraszámot, amelyen belül fizetés nélkül lehetne emelni a pedagógusok óraszámát. A dokumentumban szó van arról is, hogy a középiskolai kollégistáknak hétvégén térítési díjat kellene fizetniük, hogy benn maradhassanak a kollégiumban.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium azt állítja: egy másik dokumentumot küldenek szét az ágazat szereplőinek egyeztetésre.

Az InfoRádiónak is megküldött nem hivatalos szakmai munkaanyag tipográfiájában teljesen, tartalmában pedig szinte teljesen azonos a Fidesz birtokába került dokumentummal, azzal a különbséggel, hogy nem tartalmazza a pedagógusi óraszámok változásait, de a kollégistákkal kapcsolatos szigorításról szó van az írásban. Az oktatási tárcánál állítják: nincs napirenden a pedagógusok óraszámának változtatása.

Felsőoktatás

A felsőoktatásban szintén reformokra készül a kabinet. Az oktatási minisztérium szakállamtitkára a felsőoktatási kerekasztal keddi ülése után azt mondta: az új jogszabály szerint egy oktatónak csak egy főállása és egy részállása lehetne.

Emellett rögzítenék a pályakövetési rendszer részleteit is, azaz minden végzős hallgatónál nyomon követnék, hogy hol helyezkedett el, így mérve a munkaerőpiaci igényeket.

A tervek szerint bevezetnének egy új finanszírozási modellt is, amely alapján az egyetemek és főiskolák a szaktárcával kötött megállapodás alapján kapnák az állami támogatást, ennek részleteiről azonban egyelőre nem tudni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×