eur:
389.63
usd:
363.15
bux:
68130.39
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Társadalombiztosítás: ki mit akar?

Az egy- és a több-biztosítós modellnek is megvannak a maga előnyei és hátrányai, egyetértés a kormány és az ellenzék között azonban csupán abban van, hogy nem szabad feladni a társadalmi szolidaritás elvét az egészségügyi ellátórendszer átalakításánál.

"A társadalombiztosítás közösségi monopólium, hiszen köztulajdonban lévő intézetekben közszolgáltatást nyújtanak, és mindezt a közfinanszírozás dominanciájával teszik" - mondta az InfoRádiónak a Fidesz egészségpolitikusa.

Mikola István hozzátette: az intézményrendszert a magyar emberek adójából, járulékaiból építették fel, így senkinek nincs joga azt eladni, privatizálni, a társadalombiztosítás 114 éves, tízmillió állampolgár és a mindenkori hatalom között létrejött szerződését egyoldalúan felmondani.

Nem a privatizációra

A politikus, mint mondta, azért hangsúlyozza ezt, mert az elmúlt napokban egyre több olyan véleményt hallani, amelyek szerint a társadalom-, és ezen belül az egészségbiztosítást át kell alakítani, "méghozzá nyereségérdekelt, profitérdekelt gazdasági társasággá".

A részvénytársasággá való alakításról szóló hírek Mikola István szerint egyértelműen a pénzalap privatizációját jelenti, majd a későbbiekben több magánérdekeltségű társaságba való felosztását, amellyel a Fidesz nem ért egyet.

Nem politikai kérdés

A szakpolitikus úgy véli, a társadalom- és betegbiztosítás, ezen belül a szociális biztonság része a szolidaritásnak, az emberek egymás iránti felelősségének, amelyet nem lehet csak úgy a gazdasági érdekek mentén megváltoztatni, feldarabolni, privatizálni.

Mikola István közölte: nemcsak a Fidesz, de több olyan társadalomtudós sem támogatja a jelenlegi rendszer átalakítását, akikről nem lehet elmondani, hogy a jobboldali párttal szimpatizálnak, hiszen ez nem pártpolitikai, hanem emberi kérdés.A kormánypártok még nem egyeztettek

Az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának szocialista elnöke az InfoRádiónak elmondta: "a Fidesz sokszor fantomokkal hadakozik, hiszen az egészségbiztosítás átalakulásával kapcsolatosan egyelőre szakértői munkák folynak, semmilyen politikai egyeztetés a koalíciós partnerek között erről nem kezdődött el".

"Senki nem gondolja azt, hogy a nemzeti kockázatközösséget fel kellene bontani, a szocialista párt pedig különösen nem támogat olyan megoldást, amely a társadalmi szolidaritás elvét, ezt a nagyon fontos értéket feladná" - közölte Kökény Mihály.

Az MSZP-s képviselő szerint az már egy következő kérdés, hogy a jelenlegi egészségbiztosítást hogyan tegyék azt szolgáltatásvásárlóvá, valamint hogy ez egy- vagy több-biztosítós modellben valósítható-e meg.

Senki nem kerülhet rosszabb helyzetbe

Kökény Mihály kijelentette: nem akarnak amerikai rendszert, olyan, társadalombiztosításnak egyáltalán nem nevezhető finanszírozást, amelyben emberek biztosítás, egészségügyi ellátás nélkül maradnak, vagy csak nagyon drágán juthatnak hozzá alapvető szolgáltathatásokhoz.

Azt tartják szem előtt, hogy a finanszírozási változások miatt senki ne kerüljön hátrányosabb helyzetbe - mondta a kormánypárti politikus.

Az egészségügyi bizottság elnöke elismeri, hogy a bizonytalanság és az információhiány aggodalomra adhat okot, azonban kijelentette: egy felmérés azt mutatja, hogy még a Fidesz-szavazók körében is nőtt az egészségügyi reformok elfogadottsága.Erősödne az OEP az egybiztosítós modellben

A GKI Egészségügyi Kutatóintézet igazgatója az InfoRádiónak elmondta: az egybiztosítós modell átalakításáról szóló javaslat szerint az Országos Egészségbiztosítási Pénztár rugalmasabban tudna választani a finanszírozott kapacitások között, maga dönthetne arról, hogy mely kórházzal, mely szolgáltatóval milyen ellátásokra köt szerződést, míg ez most számára kötöttség.

Skultéty László hozzátette: ez az OEP megerősödését, és a piaci folyamatokhoz való könnyebb igazodását hozná magával.

Két potenciális több-biztosítós elképzelés van

A több-biztosítós modellnek két változata van, amely esetleg bevezetésre kerülhet - közölte a szakértő.

Az egyik Bokros Lajos nevéhez fűződik, amelyben viszonylag soklépcsős a rendszer, az ellátások különböző szintjein pedig különböző társfinanszírozás valósulna meg: továbbra is kötelezően fizetni kéne a járulékot, az OEP pedig társ- vagy éppen teljes finanszírozóként jelenne meg az egyes szinteken.

A másik változat egy olyan hárompilléres elképzelés, ahol a prevenció és az alapellátás az állam finanszírozásában maradna, vagy a nagyköltségű beavatkozások terhelnék az állam kasszáját - mondta el Skultéty László.

A GKI-Egészséügyi Kutatóintézet igazgatója szerint nem lehet megszüntetni a kórházak ellátása közötti minőségkülönbséget, azonban törekedni kell arra, hogy a betegeknek mindenhol ugyanaz a szolgáltatáscsomag járjon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×