eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Meddig biztonságosak a magyar pirulák?

Sok országban aggasztóan emelkedett a gyógyszerekkel elkövetett visszaélések száma - derül ki a Nemzetközi Kábítószer-ellenőrző Szervezet éves jelentéséből. Az Egészségügyi Világszervezet becslései szerint a fejlődő országokban fogyasztott gyógyszerek 20-25 százaléka hamisított. Magyarországon egyelőre nem riasztó a helyzet.

A Magyar ENSZ Társaság kábítószer-bizottságának vezetője az InfoRádióban elmondta: sok országban csak korlátozottan működnek az ellenőrzési mechanizmusok, a fejlett országokban pedig a terjesztés nehezen kontrollálható, új felületei jönnek létre, elsősorban az internet.

Mindkettő ugyanazt a problémát okozza: nem tudjuk, hogy mi terjed, milyen gyógyszereket lehet elérni, ami lehetetlen helyzeteket hoz létre, és veszélyezteti az emberek egészségét - hangsúlyozta Topolánszky Ákos.

A szakember szerint Magyarország még kivételnek számít, a legális terjesztéssel nincs probléma, de az ellenőrzés nélkül forgalmazott szerek közül egyre több a pszichoaktív hatású, illetve a kábítószer tartalmú.

Készülnek a hamisítvány-dömpingre

Az Országos Gyógyszerészeti Intézet főigazgatója szerint Magyarországon legális csatornákon nem lehet hamis gyógyszerhez jutni, mert kifogástalanul működik az ellenőrzési rendszer.

Pál Tamás kiemelte, hogy a gyógyszer-nagykereskedelembe és a patikákba jelenleg nem kerülnek be a hamis készítmények, de a piacon és az interneten minden bizonnyal megtalálhatók, és egyre több lesz belőlük.

A főigazgató hangsúlyozta: tudatosan készülnek arra, hogy a hamisítványok a legális forgalomba is belekerülhetnek, a szakemberek rendkívül gyorsan képesek lesznek reagálni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×