eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Leáldozik az "intercity-professzorok" kora

A felsőoktatási törvény tervezett módosítása szerintgy egy oktatót csak egy intézményben lehet figyelembe venni az akkreditáció során - írja a Népszabadság. Ez a szabályozás egy újabb lépés az "intercity-professzorok", vagyis azon tanárok ellen, akik az intézmények között ingázva egyszerre több egyetemen, főiskolán is oktatnak.

A Népszabadság azt írja, hogy egy oktatót csak egy intézményben lehet figyelembe venni az akkreditáció során a felsőoktatási törvény tervezett módosítása szerint. Ez a szabályozás egy újabb lépés az "intercity-professzorok", vagyis azon tanárok ellen, akik az intézmények között ingázva egyszerre több egyetemen, főiskolán is oktatnak, így gyakorlatilag egyik helyen sincsenek jelen. Tavaly márciusig az oktatók lényegében annyi helyen oktattak, ahány helyen csak akartak, és igényt tartottak rájuk, ezáltal voltak közöttük olyanok, akik három-négy intézményben is tanítottak. Egyes szakemberek szerint ez rontja a minőségi munkát, a valódi egyetemi légkör kialakulását, ugyanis egy állandóan ingázó professzor idejéből egy-egy intézményben legföljebb az óra megtartására telik, utána a hallgatók számára elérhetetlenné válik.

A beadási határidő előtti utolsó pillanatban tovább nehezítették a mától beadható első uniós vállalkozói pályázatok feltételeit - olvasható a Magyar Nemzetben. A vállalkozásoknak három év alatt 26-52 százalékos árbevétel növekedést kell garantálniuk, ellenkező esetben kamatostul kell visszafizetniük a felvett támogatást. Szakértők szerint így 1-3 százalékra csökkent azoknak a kisvállalkozásoknak a köre, amelyek részt tudnak venni a programban.

Az Index írása szerint a havi harmincezer forintos diákhitel miatt elúszhat a későbbi hitelkérelem. Az is elképzelhető, hogy a 3-5 éves tanulmányi idő alatt felhalmozott több százezres, vagy akár milliós adósság miatt nem adnak hitelt a bankok. A diákhitel törlesztése ráadásul évtizedekig is eltarthat.

A Világgazdaság számol be arról, hogy az egészségügyi miniszter a jövő héten hozza nyilvánosságra az áprilistól felálló új kórházi struktúrát. Számítások szerint több ezer kórházi dolgozó elbocsátása várható, köztük ezernél is több orvosé. Több milliárd forintot is felemészt majd a végkielégítésekkel, az egyes kórházi osztályok megszüntetésével, költöztetésével, a dolgozók mobilizálásával kapcsolatos kiadás. A "feleslegessé váló" orvosok egy részét a tervek szerint átképzik, míg másokat a háziorvosi praxisokba várnak.

A Napi Gazdaság írja, hogy láthatóan sem a lakáspiac 2006-os gyenge teljesítménye, sem az őszi utcai zavargások nem tudták elvenni a külföldiek kedvét a magyarországi ingatlanok vásárlásától. Budapesten most is az írek voltak az urak, az egyre aktívabb spanyolok pedig felzárkóztak a harmadik helyre a britek mögé.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×