eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Gaudi-Nagy: kártérítés jár a tavaly őszi események jogsértettjeinek

A Nemzeti Jogvédő Alapítvány ügyvezetője, Gaudi-Nagy Tamás európai jogi szakjogász az InfoRádiónak azt mondta, hogy aki elolvassa a tavaly őszi eseményeket vizsgáló Morvai Krisztina által vezetett Civil Jogász Bizottság jelentését, vélhetően arra a következtetésre jut, hogy az egy megalapozott és komolyan vehető tanulmány.

Gaudi-Nagy Tamás a kormányfő által felkért Gönczöl Katalin vezette bizottság munkájáról azt mondta, hogy a jelentésből szinte teljesen hiányoznak az emberi jogi szempontok, és javaslatot sem tesz a széleskörűen észlelt jogsértések kiküszöbölésére.

Az ügyvéd szerint az általuk készített összefoglaló ezzel ellentétben éppen ezeket hangsúlyozza, megállapításai között pedig szerepel az is, hogy a jogsértetteknek kártérítés is jár.

Gaudi-Nagy Tamás - aki tagja a hét főből álló Civil Jogász Bizottságnak - három tanulmányt készített a jelentés kilenc fejezetéből. Az ügyvéd kiemelte, hogy a Nemzeti Jogvédő Alapítvány foglalkozott a legtöbb jogsértettel a tavaly őszi eseményekkel összefüggésben.

Gaudi-Nagy visszautasította azt az egyik internetes oldalon rá tett megjegyzést, amely szerint ő a zavargók képviselője volna. Azt ugyanakkor hangsúlyozta, hogy jogi képviseletet nyújt olyan személyeknek, akiket az ismert események kapcsán vontak eljárás alá.

Beszámolt arról, hogy két ember előzetes letartóztatásban van, miután a bíróság első fokon letöltendő szabadságvesztést szabott ki rájuk, ugyanakkor a legtöbb civil szabadlábra került. Az ügyvéd arról nem tud, hogy a rendőrök közül bárkit is legtartóztattak volna, ugyanakkor eddig körülbelül 30 rendőrt gyanúsítottak meg, többségük megtagadta a vallomástételt.

Egy órán belül érkezett a szocialista reakció

Nyakó István, az MSZP szóvivője azt mondta, hogy a Morvai-jelentés elfogult, a Fidesz megrendelésére készült.

Gaudi-Nagy Tamás szerint a kormánypárt reakciója nem meglepő, ráadásul a jelentés után egy órán belül hangzott el ez a megjegyzés, ennyi idő alatt pedig nem is lehetett a tanulmányt végigolvasni. A Nemzeti Jogvédő Alapítvány ügyvezetője hangsúlyozta, hogy jelentésüket pártoktól független jogászok készítették.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×