eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 7. szombat Regina

Mentőöv az autóhiteleseknek

Óriási a különbség egy nagyvárosi gyakorlógimnázium és egy kötelező beiskolázású szakiskola tanulói között társadalmi hátterüket és az ebből következő motiváltságukat illetően, a pedagógusok mégis hasonló módszerrel tanítják őket - olvasható a Népszabadságban. A lap az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet tanulmánya alapján egy nagyvárosi gyakorlógimnáziumot és két kötelező beiskolázású szakiskolát hasonlít össze.

Tizenhatezer mázsa szőlő szállítottak a tavalyi tokaji termésből Ukrajnába - értesült vámparancsnoksági forrásokból a Magyar Nemzet. Tavalyelőtt ötezer hektoliter mustot vittek ki, aminek nem kizárt, hogy köze volt az Oroszországban később kitört tokaji borhamisítási botrányhoz. A borvidéken abban reménykednek, hogy most nem fordul elő hasonló eset - olvasható a napilapban.

A Bankszövetség katasztrofálisnak tartja a csődtörvény tervezett módosítását - írja a Napi Gazdaság. A javaslat szerint ugyanis a zálogjogosult csak a bevétel felére tarthat igényt, és arra is csak akkor, ha a jelzálogot a felszámolási eljárás megindítását megelőzően legalább egy évvel kikötötték. A szövetség szerint ez egy régi - nemkívánatos - helyzetet állítana vissza.

A Világgazdaság arról számol be, hogy mentőövet dobnak az autóhiteleseknek. Kevesebb járművet kívánnak visszavenni a finanszírozók a bajba jutott adósaiktól, inkább mindkét fél számára elfogadható megoldásokat keresnek. A törekvés nem meglepő: a visszavett autók aránya folyamatosan emelkedik a társaságoknál, és egyes elemzők szerint a hitelezésen belül a járműfinanszírozás számít az egyik legkockázatosabb üzletágnak. A társaságok többsége a futamidő módosítását ajánlja fel az autósoknak, de bevett megoldás a türelmi idő nyújtása, a pluszfedezet, vagy a kezes bevonása is.

Abban ma már egyetértés van a közgazdászok között, hogy a magyar gazdaság egyik fő gondja az európai összevetésben rendkívül alacsony foglalkoztatottság - olvasható a portfolio.hu-n. Azt is tudhatjuk, hogy ez nagy részben az oktatási rendszer problémáira vezethető vissza. Ennek ellenére Kertesi Gábor, az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének szakértője számos érdekességgel szolgált a magyar oktatási rendszer színvonaláról és ezek következményeiről. A Magyarország holnap konferencián tartott előadásában a szakértő a lehetséges megoldás néhány fő irányát is felvázolta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×