eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 7. szombat Regina

"Gyurcsány sem gondolta volna, hogy ilyen képlet előállhat"

Nem tartalmazott igazán új elemeket a miniszterelnök évértékelő beszéde, bár Gyurcsány Ferenc jelezte, hogy kormánya számít a nyugalomra vágyó többség, így az ellenzéki szavazók támogatására is - mondta el az InfoRádió Aréna című műsorában Wéber Attila. A szociológus szerint a reformok sorsa azon múlik, hogy az MSZP kongresszusán mekkora támogatást kap a kormányfő.

A miniszterelnök parlamenti beszédéről Wéber Attila azt mondta: a kevesebb valószínűleg több lett volna.

A 40 perces beszédben szerepelt a munkaprogram részletes felvázolása, megjelent a törvényhozási program jelentős részének felsorolása, és az úgynevezett zászlóshajó-program. Valamennyi program a régi elemeket variálja, új elem nem igazán jelent meg - vont mérleget a szociológus.

Szili Katalin korábbi kabinetfőnöke szerint beszédében Gyurcsány Ferenc igyekezett megnyugtatni a kedélyeket, elsősorban a szakmaiságot hangsúlyozta, és kerülte a pártpolitikát.

A miniszterelnök az ország előtt álló feladatokban kompromisszumra törekszik, szavait nem csak a koalíciós pártoknak, hanem esetenként a képviselőknek címezte, jelezve, hogy időnként ellenzéki voksokra is számít, ami egybevág az MSZP meghirdetett stratégiájával, miszerint számítanak a párbeszédre kész ellenzéki önkormányzati képviselőkkel való együttműködésre - tette hozzá.

Wéber Attila úgy véli: Gyurcsány Ferenc programja a nyugodt többséget célozza, szemben az orbáni új többséggel.

A reformok és Gyurcsány sorsa

A szociológus azt mondta: az MSZP kongresszusán Gyurcsány Ferencet minden bizonnyal megválasztják pártelnöknek, de nem mindegy, milyen arányban és legitimitással.

"A kormányfő a pártban nincs könnyebb helyzetben, mint a parlamentben" - tette hozzá.

A miniszterelnök célja, hogy megkérdőjelezhetetlen támogatást kapjon, hogy ezt fel tudja mutatni. Így a reformok sorsa is megválasztásának legitimitásán múlik - fűzte hozzá.

Wéber Attila szerint valószínűleg Gyurcsány Ferenc sem gondolta volna, hogy ilyen képlet előállhat, amikor az általa meghirdetett pártreform - a jelölő és előkészítő gyűlések, valamint az előterjesztések alapján így tűnik - nagyon csonka lesz, nem lesz olyan mélységű, ahogyan korábban meghirdette.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×