eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 7. szombat Regina

Alkotmányellenes a főváros tüntetés-rendelete

Alkotmányellenessé nyilvánította és megsemmisítette az Alkotmánybíróság háromtagú tanácsa a Fővárosi Önkormányzatnak azt a rendeletmódosítását, amely közterület-használati engedélyhez kötötte építmények, berendezések, valamint járművek elhelyezését politikai rendezvényeken.

Sereg András, az Alkotmánybíróság sajtófőnöke emlékeztetett arra, hogy a Fővárosi Önkormányzat 2006. október 26-án módosította a fővárosi közterületek használatáról és a közterületek rendjéről szóló 59/1995. számú rendeletet.

A rendeletmódosítás értelmében a fővárosi közterületeken - a gyülekezési törvény hatálya alá tartozó rendezvények esetében is - az önkormányzat hatáskörébe utalta a többi között a színpadi és hangosító berendezések felállításának engedélyezését.

Az érintett rendelkezést a Társaság a Szabadságjogokért nevű szervezet támadta meg.

A háromtagú tanács a határozat indokolásában hangsúlyozta: a gyülekezési jog alapján megtartott rendezvények célja, hogy a gyülekezési joggal élő polgárok közös véleményt alakítsanak ki, nézeteiket másokkal megosszák és közösen juttassák kifejezésre.

"Ehhez nélkülözhetetlenek a rendelet szerint csak a közterület tulajdonosának hozzájárulásával alkalmazható eszközök, azaz a gyülekezés joga - különösen nagyobb létszámú rendezvény esetén - nem gyakorolható rendeltetésszerűen építmények, berendezések, például színpad, hangosítás, kivetítők nélkül" - olvasható a határozatban.

Ezek használatának szabályozása tehát érinti, alkalmazásuk engedélyhez kötése pedig korlátozza a gyülekezés jogát - fejtette ki a sajtófőnök az Alkotmánybíróság döntését.

Az Alkotmánybíróság szerint helyi önkormányzat nem egészítheti ki a gyülekezési jogról szóló törvényben meghatározott feltételrendszert, mivel a politikai rendezvények - és más, a törvény hatálya alá tartozó rendezvények - jogi feltételeinek szabályozására sem a gyülekezési jogról szóló törvény, sem más jogszabály jogalkotási felhatalmazást nem ad, önálló szabályozási jogköre pedig a helyi önkormányzatnak a gyülekezési jog tekintetében nincs.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×