eur:
394.48
usd:
364.46
bux:
73764.15
2024. július 30. kedd Judit, Xénia

A vendéglátósok is beleszólást kérnek az éttermi feketelistába

Beleszólást kér az éttermi feketelista alakításába a Magyar Vendéglátók Ipartestülete. Az ÁNTSZ honlapján vezetett listára olyan vendéglők kerülnek fel, amelyek bizonyítottan ételmérgezést okoztak. A vendéglátósok érdekképviselete azonban attól tart, hogy esetleg vétlen vendéglátóhely is felkerülhet. Az ÁNTSZ járványügyi osztályvezetője szerint ugyanakkor egy szakértői bizottság a garancia arra, hogy csak a bizonyítottan vétkes cégek kerülnek fel a feketelistára.

"Van egy egyezségünk az ÁNTSZ-szel, hogy még mielőtt valaki felkerül a listára, szakmailag egyeztetik ezt az ipartestülettel" - mondta az InfoRádiónak Háber Tamás, hozzátéve, hogy ez az első körben nem történt meg, de remélik, hogy legközelebb már megkérik a szakmai véleményezést.

A Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke szerint ezt a beleszólási jogot önvédelemből kérik.

Úgy vélik ugyanis, hogy előfordulhat: olyan vendéglátóhelyek is felkerülnek a listára, amelyek esetében nincs bizonyíték arra, hogy vétkesek a náluk előforduló ételmérgezésért. A feketelistára került éttermek pedig akár tönkre is mehetnek.

"Nyilvánvaló, hogy egy vendéglátó egység nem rendelkezik mikrobiológiai ellenőrzési lehetőségekkel. Márpedig a legtöbb esetben nem a vendéglátó egységen belüli fertőzési veszély a legnagyobb, hanem általában a szállítás következtében juthatnak be olyan fertőző anyagok, vagy következhet be minőségromlás a termékekben, amelyek az üzletben később elszaporodva különböző gondokat okozhatnak" - vélekedett Háber Tamás.

ÁNTSZ: "csak a csont nélküli esetek kerülhetnek fel"

Az ÁNTSZ járványügyi osztályvezetője szerint ugyanakkor csak a "csont nélküli esetek" kerülnek fel a listára, azok, amelyek valamilyen szakmai szempontból nem állják meg teljes biztonsággal a helyüket, nem kerülhetnek rá.

Ócsai Lajos szerint ezt úgy tudják garantálni, hogy egy külön, a Tisztifőorvosi Hivatal, az Országos Epidemiológiai Központ, valamint az Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet munkatársaiból álló szakértői bizottság dönt a listáról.

Az osztályvezető hozzáette: minden ételfertőzést alaposan kivizsgálnak. A laboratóriumi tesztek során azt is vizsgálják, hogy honnan származik a kórokozó, hogy került az ételbe, hol szaporodott el és miért nem pusztult el.

Az ételmérgezési esetekben ráadásul jegyzőkönyv készül, amelybe a vendéglátóhely vezetőjének esetleges tiltakozás is bekerül, és ezt is vizsgálják - derült ki Ócsai Lajos szavaiból.

Az ÁNTSZ illetékese megjegyezte: egyáltalán nem annyi ételfertőzés van Magyarországon, mint amennyi a listára felkerül.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Robert Fico figyelmeztetett, Szlovákia nagyon megnehezítheti az ukránok dolgát

Robert Fico figyelmeztetett, Szlovákia nagyon megnehezítheti az ukránok dolgát

Ha rövidesen nem indítják újra az orosz kőolaj tranzitját Ukrajnán keresztül, akkor a pozsonyi Slovnaft finomító nem szállít több gázolajat Ukrajnába, ami az ország fogyasztásának tizedét fedezi – közölte Robert Fico szlovák miniszterelnök, és megismételte, hogy a kormánya kitart a korábbi lépései és kijelentései mellett.

Kökény Beatrix: A mostani generáció már lazább, nem izgulják túl

A korábbi Európa-bajnok, olimpiai és világbajnoki ezüstérmes kézilabdázó szerint a mostani női válogatottnak már megvan a hite, mentális is erősebb. Párizsban beszélt arról is, milyen meccsre számít Angola ellen és hogyan élte meg gyermeke, Imre Bence berobbanását.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.30. kedd, 18:00
Kiss Róbert Richárd
turisztikai szakértő, az InfoRádió főmunkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×