eur:
390.7
usd:
359.65
bux:
73174.1
2024. július 29. hétfő Flóra, Márta

Gyurcsány: "aki menekül, az elbukik"

"A vita arról szól, hogy Orbán nem ismeri el a Parlament legitimitását. Nem ismeri el, hogy a parlamenti többség saját belátása szerint döntsön. Orbán diktálni akar. Diktálni kisebbségből, hogy mit tegyen a többség. Ultimátumot ad" - kezdi internetes naplóbejegyzését a Gyurcsány Ferenc kormányfő.

Szerinte a Fidesz-elnök az utcáról akar nyomást gyakorolni a parlamentre, végső célja, hogy a jelenlegi kormánytöbbséget rákényszerítse: mondjon le kormányalakítási jogáról, és ezt a jogot engedje át a jelenlegi kisebbségnek.

"Orbán előrehozott választásokat akar. Meghátrálásra kívánja kényszeríteni a parlamentet, az utcára vitt saját hívekkel kívánva diktálni neki. Amikor a parlament először enged az utcának, akkor kezdődik a magyar parlamentáris demokrácia válsága" - olvasható a blogban.

A miniszterelnök szerint a vita nem róla vagy Orbán Viktorról szól, hanem parlamentáris demokraták küzdenek radikális politikusokkal.
"Olyan radikálisokkal, akiknek programját nem, pusztán személyi ambícióit ismerjük. Miközben a politikai támadások középpontjában az áll, hogy a jelenlegi többség valóságos szándékainak és programjának eltitkolásával nyerte meg a választást, a hatalomra törő kisebbség programjáról semmit sem tudunk" - tette hozzá.

Gyurcsány Ferenc szerint egy ismeretlen összetételű, átmeneti időre felhatalmazást kapó szakértői kormány ismeretlen tartalmú programot valósítana meg.

"A végét jól lehet látni: Orbán azt akarja, hogy a baloldaliak és liberálisok gyáván megfutamodjanak, majd egy év múlva előrehozott választások legyenek, ahol egy megfélemlített bal-liberális oldal áll majd a radikálisokkal szemben. Aki ebben az ügyben Orbán, a radikális előtt meghátrál, az vereséget szenved" - vélekedik a kormányfő.

"Ha a demokratikus baloldal és a liberálisok megengedik, hogy Orbán az utca zajával és erejével rájuk nyomást gyakoroljon, és elvitassa tőlük a kormányzás jogát, ott veszik el az erős, büszke, hiteles baloldal és a liberalizmus. Akkor győztek a populisták és győztek a radikálisok! Mostantól kezdve ez itt a tét. Ha egy szóban kellene összefoglalnom, hogy mit tartok most kívánatosnak baloldaliak és liberálisok, sőt a demokraták számára, akkor azt mondanám, hogy rendületlenül" - írta Gyurcsány Ferenc.

A miniszterelnök hozzátette: nem küzdeni, hanem kormányozni kívánt.

"Most küzdeni is kell. A demokratikus Magyarországért, a parlamentáris demokráciáért, a demokratikus baloldalért. Aki menekül, az elbukik" - áll a blogban.

Címlapról ajánljuk
„Ez a kudarc segít, megpofozták magukat” – Szilágyi Áronék a csapatversenyre készülnek
Párizsból jelentjük

„Ez a kudarc segít, megpofozták magukat” – Szilágyi Áronék a csapatversenyre készülnek

A férfi kardozók egyéni versenyében megtapasztalt csalódások feltüzelhetik a magyarokat a szerdai csapatversenyre – mondta a csapat edzője, Navarrete József, aki elárulta, hogyan folytatódik a felkészülés, és mi lesz most a legfontosabb teendő szerdáig.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×