eur:
393.83
usd:
367.77
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Stumpf: az MSZP-nek újra kell gondolnia a kormányfő személyét

A Századvég Alapítvány elnöke szerint a köztársasági elnök indirekt módon felszólította a koalíciós pártokat, gondolják végig, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel végig lehet-e vinni az elmúlt hetekben bejelentett programot. Stumpf István politológus az InfoRádióban kijelentette: alapvetően átrendeződött a politikai erőtér.

Egy felelős államférfi megnyilatkozásának nevezte a Századvég Alapítvány elnöke Sólyom László beszédét. Stumpf István az InfoRádióban rámutatott: a köztársasági elnök azért az urnák lezárásának pillanatát választotta, mert így már nem tudott hatni a szavazókra, de még a pártok sem ismerték az eredményeket.

"Indirekt módon ebben a felhívásban az szerepel, hogy a koalíciós pártok gondolják végig: ezzel a miniszterelnökkel végig lehet-e vinni ennek a megszorító csomagnak a társadalmi támogatottságát" - fogalmazott a Századvég Alapítvány elnöke.

A kialakult helyzet "rendkívüli módon megnehezíti a koalíció munkáját" - mondta Stumpf István, aki szerint a vidéki eredmények azt mutatják, hogy a politikai erőtér alapvető átrendeződéséről van szó.

"Nagyon nehéz lesz úgy Nemzeti Fejlesztési Terv esetében együttműködni a vidéki önkormányzatokkal, ha a kormányon minden marad a régiben" - vélekedett az Orbán-kormány kancelláriaminisztere.

Kísért 2004?

"Nagyon nehéz azt elvárni, hogy az ellenzéki önkormányzatok együttműködjenek egy megingott alapú kormányzati politikával" - mondta Stumpf István, aki emlékeztetett: a helyzet rendkívüli módon hasonlít az európai parlamenti választásokhoz.

Akkor, 2004-ben mind Medgyessy Péter kormányfő, mind a szocialista párt azt mondta, hogy nem vonnak le az eredményből politikai következtetéseket, mégis néhány hónapon belül a miniszterelnöknek mennie kellett.

Ha a szocialisták valóban együttműködést akarnak az ellenzékkel, újra kell gondolniuk azt a kérdést, hogy ki legyen Magyarország miniszterelnöke - vélekedett a Századvég Alapítvány elnöke.

Stumpf István hétfőn 1900 órától az InfoRádió Aréna című műsorának vendégeként elemzi az önkormányzati választások eredményét és a kialakult helyzetet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×