eur:
390.78
usd:
359.57
bux:
73174.1
2024. július 29. hétfő Flóra, Márta

Mikortól él az új képviselők mandátuma?

A fővárosi képviselők mandátuma október 1-jével megszűnt, az új képviselők és önkormányzati vezetők mandátuma pedig a választások eredményének jogerőre emelkedése után válik érvényessé, de október 1-jéig visszamenőleg - mondta az InfoRádiónak Tiba Zsolt főjegyző. A Fővárosi Választási Iroda vezetője szerint ha az átmeneti egy-két hétben intézkedni kell valamilyen ügyben, akkor azt a polgármester, főpolgármester teszi meg.

Az előző közgyűlés mandátuma az október 1-jei választásokkal megszűnt. Az új közgyűlés összetétele három napig még nem jogerős, ha valaki megtámadja ez idő alatt, akkor újabb három nap, míg dönt az OVB, de akár a Legfelsőbb Bíróságig is elmehet egy ilyen ügy - emlékeztetett Tiba Zsolt.

A fővárosi főjegyző elmondta, hogy az új közgyűlési képviselők mandátuma attól a pillanattól érvényes, hogy az eredmény jogerőssé válik, de visszamenőleg október 1-jétől.

A főpolgármester esetében ugyanez a helyzet, az csak egy technikai adottság, hogy a régi és az új főpolgármester személye megegyezik - tette hozzá Tiba Zsolt.

Ha a választási eredmény jogerőssé válásáig felmerül olyan ügy, amelyben muszáj intézkedni, akkor arra a főpolgármester, polgármester adhat utasítást - mondta a főjegyző, aki szerint régi probléma ugyan, hogy nincs mindenre kiterjedően szabályozva: pontosan mit is tehet meg ebben az időszakban a városvezető, de sosem volt abból még komoly probléma, hogy ezt a pár napot nem tudták volna áthidalni.

Tiba Zsolt megjegyezte: bár ő ezt nem helyesli, "az szokott történni, hogy a megválasztott polgármester intézkedik, ezt végrehajtják, és amikor az eredmény jogerőssé válik, akkor visszamenőleg minden jogszerűnek van minősítve".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Andrásfi Tibor negyedik, Pupp Réka ötödik – összefoglaló a magyarok vasárnapjáról

Andrásfi Tibor negyedik, Pupp Réka ötödik – összefoglaló a magyarok vasárnapjáról

Andrásfi Tibor párbajtőrvívó a negyedik, Pupp Réka cselgáncsozó az ötödik helyen végzett az olimpia második napján. Mind a két csapatunk, a női kézilabda és a férfi vízilabda is egygólos győzelmet aratott. Major Veronika nyolcadikként zárta a légpisztolyos női döntőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×