eur:
389.73
usd:
362.8
bux:
68035.83
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

"Gyurcsány jövője nyitott" - nemzetközi lapszemle

A kormány elveszítette a választásokat, de a miniszterelnök maradni kíván, és meg kívánja valósítani a reformokat - kommentálták a hírügynökségek a magyar önkormányzati választásokat. Egyes külföldi lapok pedig megjegyzik a magyar választók a szavazóurnánál mutatták ki haragjukat.

A londoni The Independent arról ír, hogy a kormányzó MSZP jelentős vereséget szenvedett, és hogy a voksolást sokan népszavazásnak tartották, miután kiszivárgott az a felvétel, amelyen Gyurcsány Ferenc elismerte, hogy szándékosan félrevezette a szavazókat.

A brit The Times ugyanakkor Sólyom László köztársasági elnök beszédét emeli ki "Támogatás fentről az utcai tüntetőknek" című cikkében. A lap tudósítója szerint Magyarországot újabb politikai válságba taszította az, hogy az elnök felszólította a parlamentet, fontolja meg Gyurcsány Ferenc miniszterelnök eltávolítását. A The Times tudósítója úgy látja: a jobbára ceremoniális posztot betöltő, de erkölcsi tekintéllyel rendelkező államfő közbelépése váratlan volt, ám a koalíciós kormány nem fogja egykönnyen feladni a hatalmat.

Míg a párizsi Le Figaro tényszerűen ismerteti a választás nem hivatalos eredményeit, addig a Le Monde szintén Sólyom László beszédét idézi és úgy értékeli a beszédet, hogy az államfő felszólította a parlamenti képviselőket: tartsanak bizalmi szavazást Gyurcsány Ferencről.

A szintén francia AFP hírügynökség szerint a koalíciós kormány súlyos vereséget szenvedett az önkormányzati választásokon, de a kormányfő elutasítja, hogy lemondjon. Az, hogy a főváros vezetése liberális-szocialista maradt, segítheti Gyurcsányt a tiltakozások legyőzésében - idéz elemzőket az AFP.

A New York Times hírügynökségi tudósítást átvéve arról ír, hogy a jelentős választási vereség ellenére a miniszterelnök közölte, marad a posztján.

A Reuters politikai elemzőket idéz és azt írja: Gyurcsány Ferenc jövője a szocialisták veresége és a Sólyom beszéd miatt nyitott marad. Mindez lelket önt a Fideszbe, amely eddig négy általános választásból hármat elveszített.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×