eur:
388.92
usd:
361.95
bux:
67945.5
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Ágh Attila: "Sólyom súlyos szereptévesztésben van"

Ágh Attila politológus szerint indulatos, irritáló és szubjektív volt az államfő vasárnap esti beszéde. A szakember az InfoRádiónak nyilatkozva úgy vélekedett: Sólyom László súlyos szereptévesztésben van, ami azért is különös, mert annak idején a jelenlegi köztársasági elnök vázolta fel alkotmányjogászként a semleges, nyugodt, szenvedélymentes, a politika felett álló köztársasági elnök szerepkörét.

Ágh Attila politológus szerint Sólyom László vasárnapi beszéde "nagyon drasztikus szereptévesztést jelez, és egy nagyon éles szembefordulást azzal, amit egy Sólyom László nevű alkotmányjogász kialakított a 90-es évek első felében".

A szakértő emlékeztetett arra, hogy Sólyom László akkor "egy semleges, nyugodt, szenvedélymentes, a politika felett álló köztársasági elnöki szerepkört" vázolt körül. Ágh Attila szerint az az "elvakult pártosság", illetve az "az indulatos és irritáló hangnem", amellyel az államfő véleménye vasárnap elhangzott, ütközik ezzel a szerepkörrel.

A választások eredményéről szólva Ágh Attila úgy vélekedett: nem az ellenzéki többségű megyei közgyűlések, hanem a jobboldali vezetésű megyei jogú városok nehezíthetik meg leginkább a kormányzást Gyurcsány Ferenc számára.

"Magyarországon a megyéknek alig van kompetenciájuk, hatáskörük, és most a fejlesztési ügynökségek regionális átrendeződésével ez tovább csökken" - mutatott rá a politológus, hozzátéve: a megyei jogú városok polgármesterei ugyanakkor komoly eszközök és erőforrások felett rendelkeznek, így ezeknek a városok komoly veszteséget okozhatnak.

Ágh Attila ugyanakkor megjegyezte: nem hiszi, hogy egy megyei jogú város közönsége tartósan elviselné, hogy az új polgármester dacból, mert nem akar a kormánnyal szóba állni, lemond európai uniós erőforrásokról.

A politológus szerint a fővárosban, ahol egyenlő számú mandátumhoz jutott a kormányoldal és az ellenzék, Tarlós István "rendkívül szerencsétlen" vasárnap esti beszéde után igencsak kétséges a szoros együttműködés az ellenzéki oldalon.

Ágh Attila kijelentette: Tarlós István egy rossz politikai vonalat indított el, amikor a jövőbeni együttműködés hangsúlyozása helyett egy "nagyot belerúgott az MDF-be". "Nem így szokott az ember szövetségeseket szerezni" - tette hozzá a politológus.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×