eur:
393.5
usd:
364.46
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

A kormány eltitkolja a valós költségvetési hiányt?

A kabinet kis tételekben ugyan, de továbbra is kerüli a valós költségvetési hiány kimutatását - írja a Népszabadság. A lap szerint hiába hirdette meg a jelenlegi miniszterelnök, hogy véget vet a trükközésnek, a praktikák még a kancellárián is folytatódnak.

A Népszabadság szerint a sztráda-trükk lelepleződése és a Grippen-elszámolás tarthatatlansága után a kormány - kis tételekben, - de továbbra is kerüli a valós költségvetési hiány kimutatását. Az újság emlékeztet rá, hogy a sztráda-költséget eltüntetésével előbb az Orbán-kabinet, majd után a Gyurcsány-kormány próbálkozott - sikertelenül. A lap szerint hiába hirdette meg a jelenlegi miniszterelnök, hogy véget vet a trükközésnek, a praktikák még a kancellárián is folytatódnak. Kisebb tételekről van szó és a lebukás veszélye is kisebb. Itt van például a különböző sürgősségi szolgálatoknak szánt készenléti rádiók ügye - ezzel nem 200, "csak" 3-5 milliárd forint kiadást tüntetnek el. A kabinet részletfizetéssel, bérlettel és lízinggel próbálkozik - így a költségek csak három év alatt jelentkeznek és nem az idei büdzsében. Az EU azonban azonnal vásárlásnak minősíti a tranzakciót - ahogy felmerül az állami tulajdonlás lehetősége.

Kóka János gazdasági miniszter nem érti, miért nem lázadnak a betegek - írja a Magyar Nemzet, egy cikkében, amely arra utal, hogy az emberek csak a patikákban akarnak ezentúl is gyógyszert vásárolni. A lap idézi az egyik szombathelyi gyógyszergyár vezetőjét, aki szerint a lakosság teljességgel szolidáris a gyógyszerészekkel - akik félnek attól, hogy a benzinkutakon esetleg hozzáférhetővé váló fájdalomcsillapítók és más termékek miatt megcsappanna a forgalmuk és annak sem örülnek, hogy a kormány liberalizálja a patikaalapítás szabályait. A Magyar Nemzet által idézett gyógyszerész szerint több beteg azt mondta neki, hogy ők akkor is patikába fognak járni, ha benzinkúton is lehet gyógyszert kapni.

A Napi Gazdaság az ARTE galéria szeptember 22-i árveréséről ír, amelyen a kalapács alá került tételek több mint kétharmada kelt el és ezek a kikiáltási ár felett 300 ezer forint bevételt generáltak. A Képcsarnok elkezdte piacra dobni raktárkészletét, ezért sok kiváló grafikai munka került a közönség elé - mondta a lapnak Marsó Diana, az ARTE vezetője. Tervek szerint további aukciókat tartanak majd Szegeden, Pécsett és esetleg Székesfehérváron is. Az ARTE árverésén sok olyan művet is sikerült eladni, amelyet a korábbi vevők visszahoztak és ezek a szakemberek szerint megfelelő árakon keltek el. A legtöbbet, 240 ezer forintot Czóbel Béla vörös krétával rajzolt aktjáért fizettek.

A Világgazdaság arról ír, hogy az EU lehetővé tenné a gyógyszerek reklámozását. A jelenlegi szabályozás szerint a gyógyszergyárak csak szakmai lapokban és magazinokban népszerűsíthetik termékeiket, a nagyközönséget pedig még akkor sem tájékoztathatják, ha konkrét kérdés érkezik hozzájuk. Günter Verheugen, korábbi bővítési biztos, most ipari biztos és az egészségügyi és fogyasztóvédelmi ügyekért felelős Markosz Kiprianu szerint jövő év júniúsában lehet már konkrétumokra számítani a témában. Addig pedig egy kísérleti programban a cukorbetegséggel kapcsolatos információkat akarják közzétenni az EU hivatalos nyelvein. Az Európai Bíróság pedig egy, szintén a gyógyszerekhez kapcsolódó ügyben első fokon úgy döntött, hogy nem lehet az egyik tagállamban olcsón felvásárolt gyógyszereket más országokban nagy haszonnal tovább adni - ez komoly bevételektől fosztotta meg eddig a gyógyszergyártókat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×