eur:
390.72
usd:
359.87
bux:
73174.1
2024. július 29. hétfő Flóra, Márta

Egy kerület politikai viták nélkül

A főváros XX. kerületében nincsenek nagy politikai viták, és alig vannak nagy, látványos beruházások. Az egyre szaporodó lakóparkok a szegényebbeknek elérhetetlenek, a bérlakásokért viszont évekig tart a sorban állás. Nem csoda, hogy a kerület legnagyobb botránya is ezzel kapcsolatban robbant ki. Az InfoRádió ma esti választási vitaműsorában két pesterzsébeti polgármester-jelöltet lát vendégül.

A kerület az első települési formától a mai városrészig számos névváltozáson ment át az elmúlt ezer évben. Gubacs, Kossuthfalva, Erzsébetfalva (Erzsébet királyné tiszteletére), Leninváros (Kun Béla utasítására), Pesterzsébet, Pestszenterzsébet, megint Pesterzsébet, újra Pestszenterzsébet, majd végül ismét Pesterzsébet lett.

Pesterzsébet és Soroksár 1950-ben egyesült Budapesttel, együtt alkotva a XX. kerületet. 1994-ben Soroksár levált, és önálló kerületként folytatta életét. Pesterzsébetet ma 68 ezren lakják.

Kiegyensúlyozottság, botrány idején is

A kerületi önkormányzatot Szabados Ákos szocialista polgármester vezette az elmúlt két ciklusban, az azt megelőző két ciklusban a Fidesz adta a kerület első emberét. A politikai kiegyensúlyozottság a testületre is jellemző, hagyomány, hogy a polgármester egyik helyettesét a másik oldal adja.

Az elmúlt ciklus legnagyobb botrányában ennek megfelelően az összes nagyobb párt képviselője érintett volt. A kedvezményes bérlakás-kiutalásokat vizsgáló jelentés végül mind a hét érintett képviselőt tisztázta, megállapítva, hogy jogszerűen kapták meg a lakásokat.

Az ügy ráirányította a figyelmet arra a problémára, hogy a bérlakások területén óriási a kereslet, a lakásállományt többszörösen meghaladja a sorban álló igénylők száma.

Ugyanakkor a lakóparkok is szaporodnak Pesterzsébeten, megbolygatva a lakóik által gerjesztett forgalommal a környék életét. A legkapósabb helyszín a Soroksári-Duna partja lenne, ám ezt a festői környezetet nehéz hasznosítani, a Duna-partot ugyanis szinte hermetikusan leválasztják a kerületről a MÁV sínjei. A kisebbik Duna-ág iszaposodása is régi probléma már, megoldása nagyon lassan halad.

Közlekedési problémák

A kerület útjainak felújítása az elmúlt két évben nagy lendületet vett; szinte túl nagyot is, mert számtalan lakó panaszkodik az elhúzódó felújítások miatt, mondván: az egész kerületet feltúrták, a munkák érthetetlen okokból állnak, a gyalogosok és az autósok alig tudnak közlekedni.

Ha befejeződik az útrekonstrukciós program, a kerületi úthálózat fontos elemei még akkor is hiányoznak majd. Pesterzsébet egyetlen hídja, a Gubacsi híd kapacitása kicsi, a kiváltására tervezett híd - amely a Körvasútsori körutat vezeti majd át Csepelre -, még sehol, és a körút is a távolba vész.

A kerületnek csak egy kisebb részét zavarja - őket viszont nagyon - az Illatos úti bűz. A különböző üzemekből felszálló kellemetlen szagú gázok miatt családok tucatjai alszanak kánikulában is csukott ablak mellett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Andrásfi Tibor negyedik, Pupp Réka ötödik – összefoglaló a magyarok vasárnapjáról

Andrásfi Tibor negyedik, Pupp Réka ötödik – összefoglaló a magyarok vasárnapjáról

Andrásfi Tibor párbajtőrvívó a negyedik, Pupp Réka cselgáncsozó az ötödik helyen végzett az olimpia második napján. Mind a két csapatunk, a női kézilabda és a férfi vízilabda is egygólos győzelmet aratott. Major Veronika nyolcadikként zárta a légpisztolyos női döntőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×