eur:
390.72
usd:
359.87
bux:
73174.1
2024. július 29. hétfő Flóra, Márta

Az egykori üdülőhely szemetes gondjai

Pestszentlőrinc-Pestszentimre, az egykori nyaralóhelyből kialakult peremkerület egyik legnagyobb gondja az egyre növekvő forgalmú reptér zaja. A kerületnek meggyűlt a baja a korábbról ottmaradt talajszennyeződésekkel is, ám ezek egy része hamarosan eltűnik. Az InfoRádió esti választási vitaműsorában Mester László, az MSZP, és Kucsák László, a Fidesz-KDNP-MKDSZ polgármester-jelöltje lesz a vendég.

A XVIII. kerület két fő településből, Pestszentlőrincből és Pestszentimréből áll. A százezer lakó négyötöde Lőrincen, egyötöde Szentimrén él. A középkori Szentlőrinc a török hódoltság idején elnéptelenedett, az újabb betelepülés az 1700-as évek elején kezdődött meg.

A XIX. századvégi nyaralóhelyből a XX. század második felére lakójellegű peremkerület lett, több nagy lakóteleppel, közöttük a korábban hírhedt, ma már békésebb Havannával. Az önkormányzatot 1994 óta a szocialista Mester László vezeti.

A kerület büszkesége és egyben egyik legnagyobb problémaforrása a Ferihegyi repülőtér. (A helyet egy nevezetes gazdáról, Mayerffy Xavér Ferencről keresztelték el, aki a XIX. század elején mintagazdasággá fejlesztette az ott kialakított majort.)

Épp a napokban fejeződött be egy zajszintfelmérés, amely igazolta a lakók panaszait: a kijelölt harminckét pontból tizenkilencnél a zajszint túllépte a megengedett határértéket. A lárma csökkentését jogszabály-vátoztatással lehet elérni, ez lesz a következő polgármester egyik fő feladata.

Egy jól elhelyezett megállóval segíthet a tömegközlekedés helyzetén a majdani ferihegyi gyorsvasút, amely ellen egyelőre viszont tiltakozik a Szemere-telep lakossága.

Tíz kerületi lakos közül kilenc biztos megemlíteni a nagy gondok között az Üllői úti közlekedést: a kétszer egy sávon autóval és busszal sem lehet közlekedni csúcsidőben. Hiányzik a sugárirányú utakat összekötő Külső kerületi körút, amely nyomvonalának itteni, várhatóan föld alatt vezetett szakaszát még csak most kezdték el tervezni.

Szemétgondok

Jellegzetes peremkerületi gond az elmúlt rendszerből ittmaradt szennyeződések ártalmatlanításának feladata. A környék egykor legkorszerűbb szemétfeldolgozója volt a Cséry-telep.

Az évtizedekig ideszállított többmillió köbméter hulladék mintegy másfél kilométer hosszúságban, 100-800 méter szélességben, 20-25 méter magasságban hegyként halmozódott fel, melynek rekultivációja sok pénzt emészt fel.

A Tüzép egykori telephelyén fekvő, úgynevezett Pakura-tavak eltüntetése hamarosan megkezdődik. Az egymilliárd forintos költségű mentesítést egy bevásárlóközpont végzi, amely cserébe építési engedélyt kapott az önkormányzattól.

Közel ugyanennyit kell költenie a talaj helyrehozatalára a volt szovjet laktanya új tulajdonosának, aki nemrég vásárolta meg a kerülettől az ingatlant. A nagyobb szennyeződések eltávolítása mellett marad még bőven önkormányzati munka is, az erdőkben sok az illegális hulladék, és a parlagfű irtását is hatékonyabban kell megszervezni.

Az InfoRádió esti vitájában hallható Kucsák Lászlón (Fidesz-KDNP-MKDSZ) és Mester Lászlón (MSZP) kívül még Ferencz István (SZDSZ) indul a XVIII. kerület polgármesteri tisztségéért.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Andrásfi Tibor negyedik, Pupp Réka ötödik – összefoglaló a magyarok vasárnapjáról

Andrásfi Tibor negyedik, Pupp Réka ötödik – összefoglaló a magyarok vasárnapjáról

Andrásfi Tibor párbajtőrvívó a negyedik, Pupp Réka cselgáncsozó az ötödik helyen végzett az olimpia második napján. Mind a két csapatunk, a női kézilabda és a férfi vízilabda is egygólos győzelmet aratott. Major Veronika nyolcadikként zárta a légpisztolyos női döntőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×