eur:
390.72
usd:
359.87
bux:
73174.1
2024. július 29. hétfő Flóra, Márta

A kerület, ahol "túl sok" a zöld

Rákosmente a pesti külvárosi kerületek jellegzetes problémáival küzd, ám a közlekedési infrastruktúra itt talán még fejletlenebb, mint a szomszéd városrészeknél. Egyre több gondot okoz a közeli Ferihegyi repülőtér is. Az InfoRádió csütörtök esti választási műsorában a kerületi polgármesterjelöltek közül a Fidesz és az MSZP jelöltje lesz a vendég.

Budapest XVII. kerülete kilenc településrészre tagozódik, közülük Rákoscsaba és Rákoskeresztúr büszkélkedhet több évszázados múlttal. Rákoscsaba egy 1067-ben keletkezett alapítólevélben tűnik fel először, mint Csabarákosa, Rákoskeresztúr pedig Pósarákosa néven a XII. században alakulhatott ki.

A mintegy 80 ezres lakosságú kerület mai formáját 1950-ben nyerte el. Az önkormányzatot az elmúlt ciklusban a szocialista Hoffmann Attila vezette.

Rákosmentén a legnagyobb gondot az jelenti, hogy a kerület lakói egy szűk úton, a Jászberényi-Pesti úton juthatnak be a centrumba. Ez nap, mint nap óriási forgalmi torlódásokat okoz. A tömegközlekedés nem jelent alternatívát, ugyanis a városrészben nincs metró, villamos vagy HÉV, csak a buszok araszolnak a dugókban. Csúcsidőben a kiírt menetidő két-háromszorosával kell számolniuk a BKV utasainak, mert buszsávot sem alakítottak ki.

A kerületet nem halmozta el a fővárosi önkormányzat nagy infrastrukturális fejlesztésekkel, és a távlati tervekben sem nagyon szerepel nagyobb beruházás a külső kerületi körutat kivéve.

A főutak mellett a mellékutak is régóta problémát jelentenek. A földutak aszfaltozása többnyire a csatornázás lassú menete miatt maradozott el. Ám míg a csatornázás lassan befejeződik, az ígért aszfalt utakból még több mint száz kilométernyi hiányzik. A már aszfaltburkolattal ellátott utaknál pedig a kátyúk okoznak rendszeresen problémát.

A kerület másik problémaköre a Ferihegyi reptér szomszédságából adódik. A folyamatos zajterhelés miatt idén keresetet adott be a bírósághoz a rákoshegyi lakók egy csoportja, a birtokháborítás megszüntetését kérve. A kerület egyébként a perköltség átvállalásával támogatja a lakosokat ebben a lépésben.

Rákosmente jelentős zöldfelülettel rendelkezik, itt található például számos védett madár kedvelt fészkelő helye, a Merse-mocsár is. A zöldterületek egyfelől hasznosak, másfelől viszont számos gondot jelentenek: évről-évre visszatérő probléma a parlagfű, és sokat küzd a helyi hatóság az illegális hulladéklerakókkal is.

Hoffmann Attila az MSZP-SZDSZ és Ríz Levente a FIDESZ-KDNP polgármesterjelöltjének vitáját csütörtökön este 9 órakor hallhatják élőben. Az Országos Választási Iroda honlapja szerint Andráska István az Aranyhegyi Szövetség, Fachet Gergő az Itthon Rákosmentén Egyesület, Farkas Tibor az MDF, és Marschalkó Tamásné a Független Polgárok Szövetsége támogatásával indul még a polgármesteri címért a kerületben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Andrásfi Tibor negyedik, Pupp Réka ötödik – összefoglaló a magyarok vasárnapjáról

Andrásfi Tibor negyedik, Pupp Réka ötödik – összefoglaló a magyarok vasárnapjáról

Andrásfi Tibor párbajtőrvívó a negyedik, Pupp Réka cselgáncsozó az ötödik helyen végzett az olimpia második napján. Mind a két csapatunk, a női kézilabda és a férfi vízilabda is egygólos győzelmet aratott. Major Veronika nyolcadikként zárta a légpisztolyos női döntőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×