eur:
390.72
usd:
359.87
bux:
73174.1
2024. július 29. hétfő Flóra, Márta

43 óra nyugalom következik

Péntek éjféltől vasárnap este 7 óráig kampánycsend lesz érvényben Magyarországon. A választások előtti nap 0 órától tilos a választói akarat bármilyen formájú befolyásolása.

Tilos választási kampányt folytatni az önkormányzati és kisebbségi választások előtti kampánycsend idején. Péntek éjféltől vasárnap este 7 óráig a pártok nem reklámozhatják magukat, nem osztogathatnak pártjelvényeket, pártszimbólumokat, valamint egyes jelöltek fényképét vagy nevét tartalmazó tárgyakat.

Tilos választási plakátokat elhelyezni, vagy a választói akarat befolyásolására alkalmas információkat közölni. A pártok és jelölőszervezetek mellett ez utóbbiban nagy szerepe van a sajtónak is.

A kampánycsend 43 órája alatt a televíziók, a rádiók és az újságok nem közölhetnek olyan híreket, amelyben pártnevek, vagy a jelöltek nevei szerepelnek.

Ebben az időszakban a választással kapcsolatban csak az esetleges kampánycsendsértésekről és részvételi adatokról számolhatnak be.

Az internetes tartalomszolgáltatókat nem kötelezi jogszabály a kampánycsend betartására, csupán a Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesületének állásfoglalása lehet irányadó, mely szerint kampányanyagot a kampánycsend idején csak legalább két kattintással lehessen elérni egy adott internetes oldalon, ez azonban nem kötelező.

A kampánycsend megsértéséről minden állampolgár bejelentést tehet a helyi választási bizottságnál, melyek döntenek annak jogosságáról, és bizonyos esetben a választást is megismételtethetik.

A kampánycsend szükségességéről a szakértők is vitatkoznak. Van, aki szerint fölösleges és értelmetlen, és csak plusz terhet ró a választási bizottságokra, más vélemények szerint viszont a magyar politikai kultúra elengedhetetlen része, hogy a választásokat megelőző órákban a választópolgárt már ne befolyásolja a sajtó és a pártok abban, hogy kire szavazzon.

A világ országaiban nem egységesek a kampánycsend szabályai. Az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában és Ausztriában például nem ismerik a választói akarat befolyásolásának tilalmát, míg Spanyolországban a választás napján 0 órától, Romániában pedig 48 órával a választások előtt áll be a kampánycsend.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Andrásfi Tibor negyedik, Pupp Réka ötödik – összefoglaló a magyarok vasárnapjáról

Andrásfi Tibor negyedik, Pupp Réka ötödik – összefoglaló a magyarok vasárnapjáról

Andrásfi Tibor párbajtőrvívó a negyedik, Pupp Réka cselgáncsozó az ötödik helyen végzett az olimpia második napján. Mind a két csapatunk, a női kézilabda és a férfi vízilabda is egygólos győzelmet aratott. Major Veronika nyolcadikként zárta a légpisztolyos női döntőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×