eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Új atomerőmű épülhet Magyarországon

A Népszabadság azt írja, hogy csődbűntett miatt tesz feljelentést a Transelektro-csoport vezető vállalata ellen egyik alvállalkozója. A Greco Kft. a Ganz-Transelektro ZRt. szolnoki telephelyén takarítási, kertgondozási és konyha üzemeltetési feladatokat lát el.

A cég vezetője szerint a vezető vállalat júniusban követett el csődbűntettet, amikor tevékenysége folytatására utasította a Greco Kft.-t. Ez akkor, a Transelektro fizetésképtelenségének ismeretében egy, az észszerű gazdálkodás követelményeivel ellentétes, veszteséges üzlet folytatása volt.

A lap szerint a Transelektro időhúzással próbál játékban maradni, a társaság ugyanis mintegy 2,5 milliárd forinttal tartozik alvállalkozóinak és beszállítóinak, számláit azonban hónapok óta nem fizeti. Nem a Greco Kft. az egyetlen, amely felszámolási eljárást kezdeményez a Transelektro ellen: a Népszabadság úgy tudja, a vezető vállalat felszámolását eddig több mint húsz alvállalkozója és beszállítója kezdeményezte.

A Magyar Nemzet azt írja, a kormány legalább az első két évben élni kíván az átmeneti korlátozás lehetőségével a január elsejétől EU-tag Románia és Bulgária munkavállalóival szemben.

A szakszervezetek megosztottak: a LIGA felszólította a kormányt, álljon el az újonnan csatlakozó országok munkavállalóival szemben tervezett korlátozó intézkedésektől, és gondoskodjon a legális foglalkoztatás törvényes feltételeinek betartásáról.

Ezzel szemben az Autonómok szakszervezete egyetért az egyéni munkavállalás kétéves moratóriumával. Legfeljebb a hiányszakmák és a szolgáltatások területén várná a román és a bolgár munkavállalókat.

A Világgazdaság szerint a kormány salátatörvényben kívánja magának megteremteni azt a lehetőséget, amelynek alapján "egyszerűbben - törvények módosítása nélkül - alakíthatja az egyes feladatok végrehajtását biztosító kormányzati szervek struktúráját" - derül ki egy jogszabálytervezet szakmai indoklásából.

Ez azt jelenti, hogy a kormány - az alkotmány felhatalmazása alapján - a parlament megkerülésével hajthat végre nagyon lényeges strukturális változtatásokat. A száznál is több törvényt és kormányrendeletet módosító új jogszabálytervezet a közeljövőben kerülhet a kormány asztalára. A leendő átalakítások sok száz költségvetési szervezetet és hatóságot érintenek.

A Napi Gazdaság információi szerint hamarosan új atomerőmű épülhet Magyarországon. A kormány szerdai ülésén állította fel azt a három bizottságot, amely a lakossági pénzügyek, a kereskedelem és az energiapiac területén vizsgálja meg a zavarokat okozó szabályozást és gyakorlatot. Ez utóbbi testület elnöke a lapnak elmondta, a gázfelhasználás nagyon elterjedt Magyarországon, az infrastruktúrát viszont kezdi az állam kinőni. Új atomerőműre pedig azért lenne szükség - mondta Vajda György, mert a magyarországi erőművek egy része kiöregedett, egyes egységei pedig nem korszerűek.

A portfolio.hu elemzéséből kiderül, erősen eltérő teljesítmény jellemezte az elmúlt időszakban az európai autógyártó társaságok részvényeinek mozgását. A befektetők egyedi "sztorikat" keresnek, a nem elhanyagolható iparági kockázatok azonban mintha kissé háttérbe szorultak volna az olaj- és nyersanyagárak erőteljesebb korrekciójának időszakában.

Az európai piacon már évekkel ezelőtt is a kisebb fogyasztású, alacsonyabb profittal értékesíthető modellek voltak a legnépszerűbbek, a nagy fogyasztású, sport- és divattrendeknek megfelelő modellek piacán jelentkező drasztikus keresleti visszaesés Európában nem jelentett olyan sokkot a gyártók számára, mint az Egyesült Államokban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×