eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 28. vasárnap Szabolcs

Szakértői kormány: ligaválogatott vajaskenyér-túrán?

Etikátlannak és nevetségesnek tartja több politikus és szakember, hogy a Nézőpont Intézet őket nevezte meg egy szakértői kormány tagjaként. Az InfoRádió által megkérdezettek szerint komolytalan a felkérés.

Alkotmánybíró nem lehet a kormány tagja - reagált az Alkotmánybíróság elnöke sajtófőnökén keresztül arra, hogy a Nézőpont Intézet Bihari Mihályt tudná elképzelni egy egyéves mandátumú szakértői kormány miniszterelnökeként.

A szervezet által összeállított kormánynévsorban jobboldali és baloldali politikusok, szakértők is szerepelnek, egyikük sem tudott viszont arról, hogy felmerült a nevük egy szakértői kormány lehetséges tagjaként.

Surányi György: komolytalan a felvetés

A Nézőpont Intézet a CIB Bank Rt. igazgatóságának elnökét látná szívesen a pénzügyminiszteri poszton. Surányi György az InfoRádiónak elmondta, a szervezet nem kereste meg őt, és komolytalannak tartja a felvetést, így nem is kívánta azt kommentálni.

Bod Péter Ákos: ligaválogatott vajaskenyér-túrán

Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, akit a gazdasági miniszteri poszton tud elképzelni az intézet, az InfoRádiónak azt mondta, legfeljebb gondolatkísérletnek jó a tervezet.

"Ha jól értelmezem, akkor ez egy kicsit olyasmi, mint amikor a futballklubokból összeraknak egy ligaválogatottat. Megtisztelőnek tartom, hogy engem beírtak, ugyanakkor nem tartom ezt komolyabbnak, mint amikor egy ligaválogatott megy el egy vajaskenyér-túrára. Nem ilyen formában szoktak a kormányok alakulni, és ez legfeljebb egy gondolatkísérletre jó" - fogalmazott Bod Péter Ákos.

Gottfried Péter nem vállalná

Az Európai Ügyek Hivatalának volt elnöke, mint lehetséges külügyminiszter szerepel a névsorban. A jelenleg a külügyi tárcánál dolgozó Gottfried Péter elmondta: a sajtóból hallott a javaslatról, de mint mondta, nem vállalná a miniszterséget.

Ferge Zsuzsa: nem felel meg a törvényeknek

Ahogy a szociális és munkaügyi miniszternek jelölt Ferge Zsuzsa sem. A Gyurcsány kormány gyermekszegénység elleni programjának kidolgozója többek között a Nézőpont Intézet Fidesszel való kapcsolatát rótta fel.

"Az intézmény vadonatúj, Fidesz közeli intézmény. A próbálkozásukról nem tudtam, nem kérdeztek meg. A jogállami normák értelmében szakértői kormányra nincs szükség, én semmi ilyesmiben nem kívánok részt venni, és nem gondolom, hogy ez egy törvényeknek megfelelő próbálkozás lenne" - hangsúlyozta Ferge Zsuzsa.

Szaló Péter: etikátlan

Szaló Pétert, az önkormányzati és területfejlesztési tárca szakállamtitkárát a Nézőpont Intézet miniszternek léptetné elő, ő azonban ezt etikátlannak tartja.

Györgyi Kálmán: gondolati játék

A szakértői kormányban az igazságügyi miniszteri poszt várományosa Györgyi Kálmán volt legfőbb ügyész lenne, aki viszont azt mondta, egy ilyen névsor csupán néhány ember gondolati játéka.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vízilabda élőben: Magyarország–Franciaország

Vízilabda élőben: Magyarország–Franciaország

A házigazda franciák ellen mutatkozik be a magyar férfi válogatott a vízilabda-tornán. Nem lesz könnyű mérkőzés, a franciák sokat fejlődtek az elmúlt időszakban, a legutóbbi vb-n, Dohában, kiejtették a magyar csapatot.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 28. 17:42
×
×
×
×