eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 28. vasárnap Szabolcs

Granasztói: olyan miniszterelnök kell, aki összefogást hoz

Egy olyan miniszterelnökre van szükség, aki nem tovább gerjeszti a megosztottságot a magyar társadalomban, hanem egy új összefogást hoz - hangsúlyozta az InfoRádióban Granasztói György, a miniszterelnök távozását kérő értelmiségiek nyílt levelének egyik aláírója. A Magyar Nemzetben megjelent, Mádl Ferenc volt köztársasági elnök kézjegyét is hordozó levél kapcsán a történész kiemelte: csak a társadalom 60-70 százalékának támogatása mellett lehet a szükséges reformokat végigvinni.

Mi a céljuk a levéllel?

Nem a napi politikai ügyekbe akarunk beavatkozni, hanem konstatálunk egy súlyos helyzetet, amelynek a megoldása foglalkoztat bennünket. Ennek a helyzetnek a lényege az, hogy itt nagyon súlyos gazdasági, átfogó társadalmi reformokra van szükség, és az ország nemzetközi helyzete is bizonyos értelemben áttekintésre szorul, különösen az elmúlt napok fejleményei után.

Ezt a helyzetet nevezik a levélben rendkívülinek?

Igen, tulajdonképpen ez az a bizonyos rendkívüli helyzet, amiben nekünk az a meggyőzősédünk, hogy csak egy olyan konszenzus alapján lehet politizálni, amely a társadalomnak a 60-70 százalékát maga mögé tudja állítani.

Nem egészen fél évvel ezelőtt voltak az országgyűlési választások, amelyen a szocialisták és a szabad demokraták kerültek többségbe, ez a koalíció nyerte meg a választók bizalmát, tehát legitim kormány, legitim miniszterelnök van...

Így van, messzemenően egyetértek ezzel, és nem is azt mondom, hogy új választásokra volna szükség, mert valóban, a magunkfajta értelmiségiek, akik nem is vagyunk párttagok, nem tudunk a pártoknak a gyakorlati cselekvést illetően tanácsokat adni. Egyet azonban konstatálunk: azt a megosztottságot, ami létrejött a választások előtt, és a választások után is fennmaradt, meg kell tudni valahogy változtatni, mert egyébként Magyarországon nem lesz béke és nem lesz társadalmi kiegyezés.

De hát a változtatást önök egyenesen úgy gondolják, hogy a miniszterelnök vonuljon vissza.

Ez egy részletkérdés. Ha elfogadjuk, hogy itt kell egy szilárd többség a reformokhoz, akkor megítélésünk szerint ezt olyan embernek kell megcsinálnia, aki nem a megosztottságot gerjeszti tovább, hanem egy új összefogást hoz. Hogy ez hogy jön létre, azt én nem tudom. Nagyon könnyen el tudom képzelni, hogy a jelenlegi koalíció kitalál erre egy olyan megoldást, amit az emberek megfelelően magukévá tudnak tenni, el tudnak fogadni.

Tehát a 2004-es helyzethez hasonlóan, amikor Medgyessy Pétert váltották le, most váltsák le Gyurcsány Ferencet is, és egy másik szocialista politikus álljon a kormány élére?

Én ezt nem mondtam, én csak azt mondom, hogy a helyzet megoldást igényel, és a megoldás eredménye az kell, hogy legyen, hogy kialakuljon egy 60-70 százalékos társadalmi konszenzus.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vízilabda élőben: Magyarország–Franciaország

Vízilabda élőben: Magyarország–Franciaország

A házigazda franciák ellen mutatkozik be a magyar férfi válogatott a vízilabda-tornán. Nem lesz könnyű mérkőzés, a franciák sokat fejlődtek az elmúlt időszakban, a legutóbbi vb-n, Dohában, kiejtették a magyar csapatot.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 28. 17:42
×
×
×
×