eur:
385.39
usd:
355.05
bux:
67866.13
2024. május 21. kedd Konstantin

"Ha embernek is hitvány, magyarnak teljesen alkalmatlan" - tüntetések országszerte

Szerdán ismét számos vidéki nagyvárosban tüntettek. Győrött "a szellemi kiskorú" Gyurcsány Ferenc lemondását követelték, a szegedi demonstrálók a Hír TV-t is megvédenék, Veszprémben pedig az "ország démonától" szabadulnának.

Győr

Most a bankok és nem a tankok ellen kell fellépni, de "ugyanolyan pillanatokat" kell megélni, mint ötven évvel ezelőtt - mondta Világhy József a Horthy Miklós Társaság képviseletében a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök lemondását követelő tüntetésen szerdán Győrött.

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom által szervezett gyűlésen petíciót olvastak fel, amelyben leszögezik: a tüntetők békés utcai jelenlétükkel járulnak hozzá az igazság felismeréséhez, ahhoz, hogy "a szellemi kiskorú" Gyurcsány Ferenc nem demokratikus úton választott miniszterelnök, kormánya pedig nem a magyar állampolgárok érdekeit képviseli.

Feledi István, a Pajzs Szövetség képviseletében bejelentette az összegyűlt mintegy 200 ember előtt: megalakult az Országos Forradalmi Bizottmány, amelynek Halász József, a szövetség vezetője is tagja. Nemzeti kerekasztalt szándékoznak létrehozni, amelynél egyenlő partnerként tárgyalnak a pártok képviselőivel, és nem engednek az utca népének követeléseiből.

Tata és Tatabánya

Tatán közel 300 fő, Tatabányán 70-80 ember tartott békés demonstrációt szerda este; Tata fideszes polgármesterjelöltje elmondta: minden nap tiltakoznak, amíg Gyurcsány Ferenc le nem mond.

"Az erkölcsileg megbukott kormány, a hazánkat trágár szavakkal illető Gyurcsány Ferenc nem maradhat Magyarország miniszterelnöke" - jelentette ki Michl József, Tata fideszes polgármesterjelöltje, aki magánemberként vesz részt az ismétlődő demonstrációkon, mert személyes jelenlétével is szeretné megakadályozni a rendbontást, és elkerülni, hogy megmozdulásaikat összemossák a randalírozó tüntetők tevékenységével.

Miskolc

A Gyurcsány-kormány leváltása mellett a magyar politika demokratizálása a cél - mondta a MIÉP megyei elnöke a mintegy egy-másél ezer embert vonzó miskolci tüntetésen. Miklós Árpád az MSZP-székháznál történt korábbi atrocitásra utalva kijelentette: "van akkora erőnk, hogy elfoglalhatnánk, de mi nem törünk be!"

Az egyik aktivista a tömeg hangos éljenzése közepette a kormányfővel kapcsolatban úgy fogalmazott, "hogyha embernek is hitvány, magyarnak teljesen alkalmatlan". A téren egy egyetemista közölte: bár a HÖOK lefújta a csütörtöki megmozdulást, ők a fővárosba mennek, mert "ez már nem csak a tandíjról szól".

A demonstráción versek, illetve több hozzászólás is elhangzott, majd a tömeg "Gyurcsány takarodj!, Vesszen Gyurcsány!"-t skandálva vonult a Városháza, az SZDSZ-székház és a Miskolci Városi Televízió elé. A menetet több tucat rendőr kísérte.

Szeged


Szegeden néhény ezer tüntető gyűlt össze szerdán este - mondta az InfoRádiónak Tuczakov Szilvána, a a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Az MTI tudósítója szerint a sípokkal, kürtökkel felszerelkezett tiltakozók elénekelték a Himnuszt és "Nem kérünk a csomagból", "Gyurcsány Ferenc mondjon le!", Új választást akarunk!", "Megvédjük a Hír TV-t!", "Nem fog fájni, mondjál le" jelszavakat skandálták.

A polgármesteri hivatal bejárata előtt rendőrök álltak sorfalat. A Magyar Televízió és a Magyar Rádió regionális szerkesztőségének épületét is biztosította a rendőrség. A MSZP Csongrád megyei irodájának épülete előtt határőröket, rohamsisakkal, gázálarccal, pajzzsal felszerelkezett rendőröket látott az MTI tudósítója.

Veszprém és Pápa


Veszprém belvárosában is mintegy négyszázan demonstráltak a kormányfő lemondását követelve.

A transzparenseken többek közt ilyen szövegek olvashatók: "Gyurcsány, morális válságba sodortad az országot", "Le az ország démonával!", "Nem maradunk alul". A tömeg énekel, a fiatalok zenélnek.

A pápai főtéren mintegy háromszázan gyűltek össze.

Békés megye


Békés megyében szerdán, az esti órákban több városban is folytatódtak a kormány lemondását követelő demonstrációk. Gyulán, ahol már a második napja demonstrálnak a Petőfi téren, mintegy ötven ember gyűlt össze.

Békéscsabán, ahol immár a harmadik napja tartanak a tiltakozások, most az előző naphoz képest kevesebben, mintegy kétszázan jöttek el a Kossuth térre. A magyar zászlókkal gyülekezők, hasonlóan az előző napi programhoz az este folyamán a város egyik lakótelepére is felvonultak.

Orosházán este hét óra után Pleskó Pál szervező szerint, aki a város fideszes polgármesterjelöltjének a kampányfőnöke, már mintegy kétezren gyűltek össze. A kampányfőnök elmondta: a helyi fideszes kampányrendezvényen a résztvevők egy kiáltványt fogadtak el, amelyben követelik Gyurcsány Ferenc és a város szocialista polgármesterének, Fetser Jánosnak a lemondását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
Mérsékelten emelkedtek az amerikai tőzsdék, csúcsot döntött a Nasdaq

Mérsékelten emelkedtek az amerikai tőzsdék, csúcsot döntött a Nasdaq

Az ázsiai tőzsdéken ma reggel esés látszott, ezt követően pedig Európában is mínuszokat láthattunk, és délutánra a magyar tőzsde is lefordult. Ehhez képest az amerikai tőzsdék a kereskedési idő nagy részében az irányt kereste, majd a végére sikerült kis pluszba fordulniuk a vezető indexeknek - a Nasdaq csúcsot döntött. Közben a kriptopiacon nagy izgalmak vannak, az ethereum ETF várható elindulásának köszönhetően nagyot ralizott a második legjelentősebb kriptodeviza árfolyama. Mai ülésén újabb fél százalékponttal mérsékelte az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank, ezzel 7,25%-ra süllyedt az irányadó ráta - a lépés a várakozásoknak megfelelő volt, a forint nem mutatott a döntés után érdemi reakciót.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×