eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 28. vasárnap Szabolcs

Demszky: Tarlós kiszolgáltatja Budapestet a motorizáció káros hatásainak

Az MO-s óbudai nyomvonalának következetes megtorpedózásával Tarlós István kiszolgáltatja az egész fővárost a motorizáció káros hatásainak - mondta a főpolgármester az Európai Mobilitás Hét nyitónapja alkalmából tartott sajtótájékoztatón.

Demszky Gábor arra kérte Tarlós Istvánt, hogy hívja össze az óbudai önkormányzat illetékes testületét és foglaljanak állást, az MO-ás melyik nyomvonal tervét támogatják, mivel annak megépülése létszükséglet Budapest számára.

A főpolgármester szavai szerint az MO-ás híd önmagában nem sokat ér, ha nem készül el a kapcsolódó, az egész környéket tehermentesítő, a város elkerülését lehetővé tevő úthálózat, amelynek legfontosabb eleme a 10-es út-Külső-Bécsi út-Szentendrei út közötti MO-ás szakasz.

Az SZDSZ-es politikus kitért arra, hogy Óbuda polgármestere éppen a III. kerületieknek okozná a legnagyobb kárt, hiszen ha ez a szakasz nem épül meg, akkor az MO-ás északi hídjához Óbudán át zúdul majd a forgalom.

Mint mondta, Tarlós javaslatára az óbudai önkormányzat már kétszer mondott nemet az előterjesztett hét nyomvonal változatra.

Hozzátette: a törvény szerint a kerületnek, szakhatóságként állást kell foglalnia a kérdésben, szemben Tarlós véleményével, aki szerint a kerületnek csak véleményezési joga van. Felhívta a figyelmet arra, hogy az MO-ás nyomvonaláról törvény rendelkezik, "de erre a törvényre Tarlós úr ügyet sem vet".

"Aki így bánik egy vitathatatlanul fontos fővárosi fejlesztéssel, tehát nem akar fejleszteni (...), az bizonyosan rossz gazdája lenne Budapestnek is" - mondta a Fidesz és a KDNP által is támogatott főpolgármester-jelöltről Demszky Gábor.

Persányi Miklós, környezetvédelmi miniszter arról beszélt, hogy az elmúlt négy évben 100 települést mentesített elkerülő út, amely a környezeti állapotban nagyon komoly előrelépést jelentett.

Ahhoz, hogy Budapesten is tisztább legyen a levegő, kisebb legyen a zaj, kevesebb legyen a forgalom, szükséges az MO-ás megépülése - jegyezte meg.

A politikus véleménye szerint az Európai Mobilitás Héten, az autómentesség keretében a fővárosiak jól demonstrálhatják, hogy nem csak a vágy van meg bennük a tiszta levegő iránt, hanem saját maguk is tesznek érte.

Gusztos Péter ügyvivő elmondta: a főpolgármesternek a következő ciklusban figyelemmel kell lennie az útfelújítások során a kerékpárutak kialakítására is, emellett támogatni kell a munkahelyi kerékpártárolók kialakítását, felül kell vizsgálni a KRESZ-szabályokat, és ha szükséges, módosítani kell azokat.

Beszámolt arról, hogy kedden a főpolgármesterrel közösen egyeztetnek a Critical Mass felvonulás szervezőivel és aktivistáival.

A sajtótájékoztató után Demszky Gábor, Persányi Miklós és a szintén SZDSZ-es Gusztos Péter kerékpárral hagyta el az esemény helyszínét, majd végigbiciklizett az Andrássy úton.

Címlapról ajánljuk
Muhari Eszter bronzérmes, Major Veronika megnyerte az alapversenyt
összefoglaló a magyarokról

Muhari Eszter bronzérmes, Major Veronika megnyerte az alapversenyt

A párizsi olimpia első versenynapján megszületett a magyar küldöttség első érme, Muhari Eszter harmadik lett párbajtőr női egyéniben. A nap másik bravúrja a sportlövő Major Veronikáé, aki a legjobb eredményt érte el a női légpisztolyosok alapversenyében. Megkezdődtek az úszóversenyek, nyolcadik helyezett lett a 4x100-as férfi gyorsváltó. Nem sikerült a nap a férfi kardvívóknak, s vereséget szenvedett mindkét magyar csapat, a férfi kézilabda- és a női vízilabda-csapat is.

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tartott előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×