eur:
387.68
usd:
357.02
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Igen, kicsináltuk - de a politikai gúny visszaüthet - képgaléria

A humor, és még inkább a gúny is megjelent az idei választási kampányokban, de ez kétélű fegyver, mert leginkább csak a törzsszavazókat szórakoztatja - mondta el az InfoRádió által megkérdezett politikai kommunikációs szakértő, Fűrész Gábor. A kampányban a Fidesz és az MSZP is közzétett a másik pártot kigúnyoló plakátokat, illetve filmeket.

Fűrész Gábor emlékeztetett arra, hogy a humor, illetve a gúny a politikai kommunikáció határmezsgyéjén nagyon régóta jelen van, a hatalom kifigurázása évszázadok óta része a politikai nyilvánosságnak.

A gúny a demokrácia előtt spontán módon a hatalommal szemben nyilvánult meg, a demokráciában viszont a pártok kifejezetten kommunikációs eszközként használják.

Ez megfigyelhető volt a tavaszi és látható a jelenlegi választási kampányban is - tette hozzá a szakértő.

Fűrész Gábor szerint Magyarországon központi kampányeszközként először a Fidesz-kormány utolsó évében, az SZDSZ használta a humort, a kormánnyal elégedetlenek körében sikerrel.


Kormánypárti gúnyrajzok (képgaléria)
A törzsszavazóknak tetszik

A humor akkor működik, ha egy kormánnyal szemben általános elégedetlenség van, ha viszont ez nincs így, vagy népszerű politikussal szemben használják, akkor egyes választói csoportoknál kifejezetten visszaüthet - emelte ki a kommunikációs szakember.

Fűrész Gábor hangsúlyozta: az iróniát leginkább a saját bázis motiválására használják, a bizonytalan szavazók felé azonban ez kétélű fegyver.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
Mennyire lehet elhinni, hogy Magyarország fejlettségben leelőzte Szlovákiát?

Mennyire lehet elhinni, hogy Magyarország fejlettségben leelőzte Szlovákiát?

Szlovákia a 2000-es évek növekedési szupersztárja volt Európában, fejlettségben sikerült megelőznie Magyarországot is. A sikersztorit csúfos kudarc követte: az éllovasból 2010-es évek második felére sereghajtó lett, a legfontosabb fejlettségi mutató szerint Szlovákia leszakadóban van az EU-átlaghoz és még a régiónkhoz képest is, mi is ekkor előztük vissza őket. Mindebből arra következtethetnénk, hogy az ország kilátásai rosszak, a valóságban viszont fogalmunk sincs arról, hogy Szlovákia mennyire fejlett: a statisztikai hivatal által közölt adatok ugyanis egész biztosan nem fedik a valóságot. A többi mutató nem támasztja alá a leszakadást, de ez csak sovány vigasz a szlovákok számára, mivel gazdasági fejlődésük megtorpanása minden szemszögből nézve látványos – és a jövő sem túl fényes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×