eur:
388.33
usd:
361.95
bux:
69216.52
2024. május 9. csütörtök Gergely

Hogyan kerülhető ki egy uniós szabály?

Szeptember 18-ától megszűnhet a génmanipulált növényekre vonatkozó magyarországi szabályozás. Az Európai Unió illetékes bizottsága ekkor dönt a magyar védzáradékról, amely szavatolta, hogy az országban ilyen növényt behozzanak vagy termesszenek. Ha megszűntetik, akkor Magyarországon más eszközökkel kell megakadályozni, hogy genetikailag módosított növényeket termesszenek.

Az MSZP környezetvédelmi és vízügyi munkacsoportjának vezetője az InfoRádióban azt mondta: már az Országgyűlés előtt van az a törvénymódosítás, amelynek értelmében szinte lehetetlen lenne genetikailag módosított növényeket termeszteni Magyarországon.

A szabályozás lényege, hogy úgy engednék meg ezeknek a növényeknek a termesztését, hogy lényegében tiltanának, vagyis olyan feltételeket teremtenének, hogy valójában ne lehessen ilyen növényeket termeszteni.

Ha például egy gazda genetikailag módosított növényt akar termeszteni, akkor széles védőzónát kellene hagynia a genetikailag nem módosított növényt termesztők földjétől, illetve szüksége lenne a szomszéd földhasználók beleegyező nyilatkozatára.

A tudomány mai állása szerint a génmódosított növények veszélytelensége nem bizonyított - mondta Orosz Sándor. Ennek ellenére több európai ország, köztük a szomszédos országok némelyike is engedélyezi ezek termesztését.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Budapesten tárgyal a kínai elnök

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×