eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga

Lezárult az önkormányzati jelöltállítás

Lezárult az önkormányzati választás jelöltállítása, végleges adatokat az Országos Választási Iroda keddre ígér. A még nem hivatalos adatok szerint a legtöbb fővárosi kerületben 3-4 jelölt küzd egymással a polgármesteri székért. Jellemző, hogy az idei választáson több független jelölt méreti meg magát, mint korábban.

A pénteki adatok összesen 83 polgármester-jelölt versenyez a 23 fővárosi kerület vezetői székéért, 4 jelölttel több, mint a négy évvel ezelőtti választásokon.

Ferencvárosban, Csepelen és a XVII. kerületben van a legnagyobb tolongás a polgármesteri tisztségért, mindegyik városrészben 5 jelölt indul harcba. A II. és az V. kerületben viszont kétszemélyes küzdelem dönti el, hogy ki ülhet a díszes íróasztal mögé: mindkét körzetben a kormánykoalíció és a Fidesz-KDNP jelöltjei küzdenek meg egymással.

Jellemző az idei kampányra a korábbi pártpolitikusok függetlenedése. Szabó Lajos Mátyást, a XVI. kerület eddigi szocialista támogatottságú polgármesterét a Polgármester Klub indítja, Csire János eddigi SZDSZ-es óbudai alpolgármester kilépett a pártból, hogy függetlenként bizonyíthasson, de függetlenként verseng a voksokért Farkas György, Terézváros korábbi fideszes támogatású vezetője is.

Szintén korábbi támogatójának jelöltjével kell megküzdenie Derce Tamás eddigi IV. kerületi polgármesternek, az Újpestért Egyesület színeiben, valamint Tímár Béla korábbi XIX. kerületi polgármesternek a Kispestért Egyesület támogatásával.

A parlamenti pártok közül az Fidesz 22, az MSZP 21, az SZDSZ 20, a KDNP 19, az MDF pedig 11 kerületben indított saját vagy közös polgármester-jelöltet. A pártok mellé kereken tucatnyi civil szervezet csatlakozott, többségében egy saját jelölttel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tartott előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×