eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga

A Nagy Vita: autópálya vagy autóút

Egyelőre nincs egységes kormányzati álláspont az autópálya-építések folytatásáról. A fejlesztéspolitikai kormánybiztos és néhány szocialista képviselő nem feltétlenül ragaszkodik a sztrádákhoz, a szabad demokraták viszont tartanák magukat az ütemtervhez.

Brüsszel több vasutat és kevesebb közutat szeretne látni Magyarországon - mondta az InfoRádiónak a fejlesztéspolitikai kormánybiztos. Bajnai Gordon szerint nagyságrendileg olcsóbb, azaz mintegy felébe is kerülhet egy gyorsforgalmi út megépítése egy sztrádához képest.

"Nem kell mindent autópályával megoldanunk. Ma a legtöbb helyen az is óriási előrelépést jelentene, hogy ha mondjuk kétszer két sávos gyorsforgalmi út jönne létre. Na, ezért ebben a vitában eléggé a sarkunkra állunk" - mondta Bajnai Gordon.

Bár még nincs egységes szocialista álláspont, több MSZP-s országgyűlési képviselő az autópálya-építési program felülvizsgálatát szorgalmazza. Göndör István, a nagyobbik kormányzópárt parlamenti frakcióvezető-helyettese az InfoRádiónak nyilatkozva rámutatott: az államháztartás változásait figyelembe kell venni.

Kuncze Gábor szabad demokrata pártelnök két héttel ezelőtt az InfoRádió kérdésére közölte: a költségvetés hiányáért leginkább felelős autópálya-, és gyorsforgalmi úthálózat fejlesztési programot tovább folytatják.

"Ez 2017-ig határozza meg, hogy milyen fejlesztéseket akarunk a közúthálózaton végrehajtani. Ezeket kell beilleszteni az európai pályázati rendszerbe, és ezek akkor igen, folytathatók" - mondta Kuncze Gábor.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium egyelőre nem szólalt meg hivatalosan a kérdésben, de vélhetően az autópálya-építések folytatásáról vagy újragondolásáról a képviselők a Parlamentben is vitázhatnak majd szeptember 19-én a második Nemzeti Fejlesztési Terv tárgyalása során.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tartott előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×