INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Tűzoltótragédia: beindult az ígéretlicit

InfoRádió / MTI
Megváltoztatta korábbi bejelentését a Főpolgármesteri Hivatal és a korábbi 100 ezer forint helyett egymilliót ajánl fel a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen keletkezett tűz oltása közben elhunyt három tűzoltó családjának. A döntést azután hozták meg, hogy az egyetem rektora közölte: az intézmény fejenként félmillió forint segélyt ad a családoknak.

A főpolgármesteri hivatal szerda délelőtt bejelentette, hogy Budapest a saját halottjának tekinti az oltás közben elhunyt három tűzoltót, ezért várhatóan 100 ezer forint gyorssegélyt ajánlanak fel a hozzátartozóknak.

Közben a Műegyetem rektora közölte: az intézmény 500-500 ezer forintot ajánl fel a családoknak. "Nem versenyezni szeretne a főváros 100 ezer forintos felajánlásával", hanem úgy érzi, hogy a Műegyetem oltása közben elhunyt tűzoltók családjai megérdemlik ezt az összeget - mondta Molnár Károly.

Akkor egymillió

Szerdán kora délután a Főpolgármesteri Hivatal sajtófőnöke bejelentette, hogy az előzetesen emlegetett 100 ezer forint helyett családonként egymillió forintot ajánlanak fel. Czuk Dorottya szerint abban továbbra sem született döntés, hogy milyen díjat kapjanak a Műegyetem oltása közben elhunyt tűzoltók.

Az önkormányzati és területfejlesztési miniszter eközben hősi halottá nyilvánította és posztumusz előléptette a szerencsétlenül járt tűzoltókat.

Szakértői bizottságok vizsgálódnak

Két szakértői bizottságot hoznak létre a tűz okainak és az oltás körülményeinek vizsgálatára. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt vizsgálja, hogy a kivonuló egységek a bevetés szabályai szerint próbálták-e megfékezni a lángokat, valamint, hogy megfelelő volt-e a tűzoltók felszerelése és védőruházata. A Fővárosi Tűzoltóság arra keresi a választ, hogy a lőtéren betartották-e a tűzmegelőzési és tűzvédelmi szabályokat.

Tatár Attila, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője elmondta: a kivonuló tűzoltók a lőtéren tartózkodó három embert kimentették, ezután visszatértek a labirintusszerű pincébe, de a sűrű füstben valószínűleg eltévedtek, és a légzőkészülékükből elfogyott a levegő. Társaik eszméletlen állapotban találtak rájuk, és már nem tudtak segíteni rajtuk.

A címlapról ajánljuk