eur:
394.45
usd:
364.31
bux:
73762.03
2024. július 30. kedd Judit, Xénia

Magyar elsők az Atlanti-óceán felett

Felcsút és Csákvár között emlékművet avattak az első magyar óceánrepülők - Endresz György pilóta és Magyar Sándor navigátor - tiszteletére. A két sportember 75 évvel ezelőtt, 1931. július 16-án ért földet.

A gránit emlékművön a két óceánrepülő neve, arcmása, a földet érés időpontja és a repüléshez használt gép rajza látható.

Endresz György és Magyar Sándor 1931. július 15-én indult útnak Harbour Grace-ből a Justice for Hungary, vagyis Igazságot Magyarországnak feliratú repülőgéppel.

A világon tizenötödikként átrepülve az Észak-Atlanti-óceánt másnap 19 óra körül kényszerleszállást hajtottak végre egy Felcsút és Csákvár közötti mezon.

Az első magyar óceánrepülők több világrekordot is megdöntöttek: 13 óra 50 perc alatt, 250 kilométer/órás átlagsebességgel repülték át az Észak-Atlanti óceánt és Amerikából Európába repülve addig ok jutottak el a legnagyobb távolságra.

Címlapról ajánljuk
Robert Fico figyelmeztetett, Szlovákia nagyon megnehezítheti az ukránok dolgát

Robert Fico figyelmeztetett, Szlovákia nagyon megnehezítheti az ukránok dolgát

Ha rövidesen nem indítják újra az orosz kőolaj tranzitját Ukrajnán keresztül, akkor a pozsonyi Slovnaft finomító nem szállít több gázolajat Ukrajnába, ami az ország fogyasztásának tizedét fedezi – közölte Robert Fico szlovák miniszterelnök, és megismételte, hogy a kormánya kitart a korábbi lépései és kijelentései mellett.

Milák Kristóf laza úszással mutatkozott be Párizsban

A 200 méteres pillangóúszás címvédője a legjobb idővel jutott tovább a középdöntőbe az előfutamból.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.30. kedd, 18:00
Kiss Róbert Richárd
turisztikai szakértő, az InfoRádió főmunkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×