eur:
394.52
usd:
364.45
bux:
73793.55
2024. július 30. kedd Judit, Xénia

A magyarok ötször annyit várnak egy lakásra, mint a nyugat-európaiak

Egy magyarnak ötször annyi ideig kell spórolnia, hogy lakást tudjon venni, mint egy átlagos nyugat-európainak - derül ki az Otthon Centrum felméréséből. Bár a lakásárak nyugaton borsosabbak, ott a fizetések a magyar átlagbér többszörösét teszik ki.

Míg a kelet-közép-európai országok fővárosaiban egy átlagkeresetű polgárnak 15-20 évig is spórolnia kell egy lakás megvásárlásához, a Lajtán túl ez az időszak átlagosan 4-5 év.

170 ezer forintos keresettel számolva egy csepeli panellakásra három évig, egy nagyméretű, frekventált helyen lévő luxuslakásra 100 évig kell spórolnia egy átlag magyarnak, az átlagos megtakarítási idő Budapesten körülbelül 20-25 év.

250 kilométerre nyugatra már 3 év alatt lakáshoz juthat egy átlagkeresetű osztrák. Bécsben - noha a belvárosi lakásokért 1,5-2 millió forintot is kérhetnek négyzetméterenként - havi 630 ezer forintnak megfelelő eurót keresnek az emberek átlagosan, és egy 90 négyzetméteres, régebbi építésű lakásra sem kell várni 5-6 évnél tovább.

Más a helyzet Írországban, ahol ugyan több mint félmillió forintnak megfelelő euró az átlagbér, de a lakásárak itt a legmagasabbak Európában - mondta az InfoRádiónak Gerő András az otthon Centrum vezérigazgató-helyettese. A szakember kijelentette, hogy Dublinban 25-30 év kell egy áltagos lakás megvásárlásához.

London a világ egyik legdrágább fővárosa, egy brit fiatal mégis jóval előbb, 10-17 év alatt juthat itt lakáshoz, mint ír társa Dublinban, ráadásul itt az átlagbér is egyharmadával magasabb, mint Írországban.

A párizsi lakásárak - Budapesthez hasonlóan - rendkívül nagy szórást mutatnak, a belvárosban nem ritka például a 2 millió forintos négyzetméterár sem.

Prágában 20-40%-kal többért lehet panelt venni, mint Budapesten, és a cseh főváros történelmi központjában a négyzetméterárak az egymillió forintot is elérhetik, a budapestinél valamivel magasabb fizetéseknek köszönhetően egy cseh fiatalnak körülbelül 11-14 évig kell csak spórolnia, hogyha lakást szeretne venni hitel felvétele nélkül.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Robert Fico figyelmeztetett, Szlovákia nagyon megnehezítheti az ukránok dolgát

Robert Fico figyelmeztetett, Szlovákia nagyon megnehezítheti az ukránok dolgát

Ha rövidesen nem indítják újra az orosz kőolaj tranzitját Ukrajnán keresztül, akkor a pozsonyi Slovnaft finomító nem szállít több gázolajat Ukrajnába, ami az ország fogyasztásának tizedét fedezi – közölte Robert Fico szlovák miniszterelnök, és megismételte, hogy a kormánya kitart a korábbi lépései és kijelentései mellett.

Kökény Beatrix: A mostani generáció már lazább, nem izgulják túl

A korábbi Európa-bajnok, olimpiai és világbajnoki ezüstérmes kézilabdázó szerint a mostani női válogatottnak már megvan a hite, mentális is erősebb. Párizsban beszélt arról is, milyen meccsre számít Angola ellen és hogyan élte meg gyermeke, Imre Bence berobbanását.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.30. kedd, 18:00
Kiss Róbert Richárd
turisztikai szakértő, az InfoRádió főmunkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×