eur:
392.98
usd:
366.61
bux:
66687.09
2024. április 25. csütörtök Márk

Hétfőig dönt Sólyom az adótörvények aláírásáról

A köztársasági elnök hétfőig dönt a pénzügyi törvények aláírásáról - mondta az államfő sajtófőnöke. Wéber Ferenc emlékeztetett: az eljárási szabályok szerint Sólyom Lászlónak öt nap áll rendelkezésére, hogy megvizsgálja az elfogadott törvényeket, ha a parlament azok sürgős kihirdetését kéri.

Korábban több szervezet is közölte: szeretnék, ha Sólyom László előzetes normakontrollt kérne az Alkotmánybíróságtól.

A sajtófőnök hangsúlyozta: az ilyen kérések nem befolyásolják a köztársasági elnök tevékenységét.

Az Országgyűlés hétfőn fogadta el az államháztartás egyensúlyát javító különadóról és járadékról szóló jogszabályt, emellett módosította az egyes pénzügyi tárgyú törvények, és megszavazta a házipénztár-adóról szóló előterjesztést.

A bankok az államfőtől várnak segítséget

A köztársasági elnökhoz fordul három pénzügyi érdekvédelmi szervezet az ágazatot érintő adótörvények miatt.

A Magyar Bankszövetség, a Takarékszövetkezetek Országos Érdekképviseleti Szövetsége és az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség azt kéri Sólyom Lászlótól, hogy az Alkotmánybíróságnál kezdeményezze a héten elfogadott pénzügyi tárgyú jogszabályok vizsgálatát.

Az érdekvédelmi szervezetek egyebek mellett azt sérelmezik, hogy szeptember 1-jén hatályba lép a 4 százalékos, úgynevezett szolidaritási adó, miközben a bankoknak az év végéig még fizetniük kell a két évvel ezelőtt bevezetett különadót.

Úgy vélik: a kormány által hozott intézkedések súlyos és aránytalan sérelmet okozhatnak a hitelintézeteknek, és közvetve az ügyfelek, valamint egyéb piaci szereplők számára is.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hosszas huzavonát követően az amerikai képviselőház végül elfogadta az Ukrajnának szánt gigantikus, mintegy 60,8 milliárd dollárnyi segélycsomagot. A hírek szerint a nyugati fegyverek gyorsan a frontra érkezhetnek, hozzájárulva ezzel az ukrán csapatokat érintő súlyos ellátási problémák enyhítéséhez. Kijev azonban egy olyan nehézséggel küzd, amelyen nem tud segíteni Washington sem, ez pedig a harcoló alakulatokat érintő létszámhiány gondja.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×