eur:
395.26
usd:
365.54
bux:
73475.88
2024. július 30. kedd Judit, Xénia

A Fidesz bírálja az oktatási törvények módosítását

Több ponton alkotmányba ütközik a felsőoktatási, illetve a közoktatási törvény tervezett módosítása - állítja a Fidesz alelnöke. Pokorni Zoltán hét olyan részt talált a módosításokban, amelyek nem egyeztethetők össze az alaptörvénnyel. Az MSZP szerint nem ütköznek alkotmányba az ellenzéki párt által kifogásolt pontok.

Az ellenzéki politikus szerint a felsőoktatási törvény módosításában kifogásolhatók a gazdasági tanácsok új jogosítványai. Az Alkotmánybíróság korábbi döntése alapján az intézmények autonómiájának védelme érdekében az irányító testületek helyett a lényegesen kisebb jogosítványokkal rendelkező gazdasági tanácsok kerültek be a tavasszal elfogadott törvénybe.

A most benyújtott javaslat azonban visszalopná a törvénybe az AB által kifogásolt jogosítványok egy részét. A gazdasági tanács nyújtaná be a szenátusnak a többi mellett a költségvetést, a beszámolót és terjesztenék elő a fejlesztéseket. Pokorni Zoltán szerint ezzel gazdasági ügyekben korlátoznák az intézményi autonómiát.

A javaslat egy mások pontja kivonja a felsőoktatási intézmények által kezelt vagyont a Kincstási Vagyoni Igazgatóság hatóköréből, és az efölötti rendelkezést egy felelősséggel nem rendelkező testületre bízza - mondta el az InfoRádió tudósítója.

A volt oktatási miniszter szerint a felsőoktatási tandíj bevezetése nem ütközik az alkotmányba, az viszont igen, ezen keresztül hátrányos megkülönböztetés éri a hallgatók egy részét. Mint mondta, a mentességet élvezők helyett is a tandíjasok fizetnének

Az AB egy korábbi döntései szerint pedig a tandíjnak összefüggésben kell állnia a megélhetés, a tanulás költségeivel annak érdekében, hogy ne korlátozza a felsőfokú tanulmányokhoz való, képességek szerinti hozzáférést. A kormány azonban most nem ezt a szempontot veszi figyelembe a részhozzájárulás meghatározásakor, hanem a képzési költségeket.

Mint mondta, alkotmányos aggályokat vet fel a közoktatási törvény módosítására benyújtott javaslat is, amely szerint minden olyan iskola, amelynek nincs nyolc évfolyama, a jövőben csak tagiskolaként működhet. Egy kétharmados törvény azonban kimondja: az önkormányzatok dönthetnek arról, hogy feladat ellátási kötelezettségüknek hogyan tesznek eleget.

Tatai-Tóth András, az MSZP-frakció oktatási munkacsoportjának vezetője úgy fogalmazott, az oktatási törvénycsomag három hete van az Országgyűlés előtt, de Pokorni Zoltán egyetlen módosító indítványt sem nyújtott be hozzá.

Ahogy mondta, egy újabb szocialista javaslat szerint nem a gazdasági tanács, hanem a felsőoktatási intézmény szenátusa hozna döntést, a tanács csak a szenátus kezdeményezésére járhatna el az egyetem vagyongazdálkodásának kérdésében.

A gazdasági tanács nem lépi túl a szenátus hatáskörét - mondta az MSZP képviselője hozzátéve, hogy a tanács nem az egyetem fölé rendelt szervezet lenne.

A ferrel kapcsolatban azt mondta, éppen ezáltal nőne a hallgatói juttatásokra fordítható összeg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Golovin Vlagyimir: felelőtlenek voltunk

A szövetségi kapitány és a játékosok szerint is elveszített egy pontot a női kézilabda-válogatott Angola ellen. A döntetlen okának a sok hibát és a fellazult védekezést tartják. A csapat csütörtökön a spanyolok ellen harcolhatja ki a továbbjutást a párizsi olimpián.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.31. szerda, 18:00
Feldman Zsolt
az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×