eur:
395.45
usd:
365.52
bux:
0
2024. július 31. szerda Oszkár

A betegforgalom korlátozására kényszerítik a kórházakat?

Alkotmánybírósághoz fordulnak várhatóan a megyei kórházak, mivel súlyos alkotmányossági problémát látnak abban, hogy az állam júliustól nem finanszírozza teljes egészében a betegellátást, miközben további forrásokat von el - hangzott el Győrben a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház tájékoztatóján. Az új szabályozás értelmében a kórházak idén csak a tavalyi teljesítményüknek megfelelő finanszírozás 95 százalékát kapják meg.

A győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház vezetője szerint a betegforgalom korlátozására kényszerítik az intézményt a külső hatások, azaz a kormányintézkedések.

A júliustól hatályos finanszírozási kormányrendelet értelmében ugyanis az egészségügyi intézményeknek csak a tavalyi teljesítményük 95 százalékát fizeti ki az egészségbiztosító. Ha ennél több beteget fogad a kórház, akkor a vizsgálatok árát az intézménynek magának kell állnia.

Az intézkedések a győri megyei kórház számára vélhetően azzal a következménnyel járnak, hogy az ellátási területen kívüli betegeket csak térítés ellenében tudják majd ellátni, pedig a kórház jelenleg is kiemelkedő szerepet vállal a régió betegeinek ellátásában.

Hosszabbak lesznek a várólisták

Tavaly például a hatvanezer fekvőbeteg 15 százaléka a kórház ellátási területén kívülről érkezett. Számolnak azzal a kedvezőtlen következménnyel is, hogy nőni fognak a várólisták az alulfinanszírozott területeken.

A túlélés érdekében a győri fekvőbeteg intézmény már eddig is számos intézkedést hozott. Mostanáig már háromszázzal csökkentették az alkalmazottak létszámát, a következő hónapokban pedig további 72 dolgozótól válnak meg. Emellett kiszervezik a takarítást, az őrző-védő rendszert és az élelmezést.

A főigazgató szerint a megyei kórházak az új finanszírozási rendszer visszásságai miatt várhatóan az Alkotmánybírósághoz fordulnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Nagy napja lehet a magyaroknak – az olimpia szerdai hírei percről percre

Miután úszásra alkalmasnak találták a Szajnát, a triatlonnal kezdődött a magyarok szerdai programja. Ezen felül asztaliteniszben, cselgáncsban, evezésben, kézilabdában sportlövészetben, tornában, úszásban és vívásban és érdekeltek vagyunk.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.31. szerda, 18:00
Feldman Zsolt
az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára
Jön a hét legfontosabb napja a tőzsdéken

Jön a hét legfontosabb napja a tőzsdéken

Jó hangulatban telt a kereskedés ma reggel az ázsiai piacokon, ezt követően pedig Európában is emelkedésre van kilátás. Ma azonban nagyon fontos piacmozgató események lesznek, az eurózóna inflációja után érkezik az ADP munkaerőpiaci adata az USA-ból, emellett lakáspiaci adatok is jönnek. A nap (és a hét) fénypontja viszont a Fed esti kamatdöntése lesz, majd Jerome Powell ezt követő sajtótájékoztatója.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×