eur:
394.03
usd:
364.7
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Molnár Lajos: felszabadítanám az egészségügyet az ingyenességmítoszból

A leendő egészségügyi miniszter szerint át kell alakítani a közalkalmazotti bértáblát, hogy a többet és jobban dolgozó egészségügyi szakemberek nagyobb fizetést kapjanak. Molnár Lajos az InfoRádióban azt mondta, az SZDSZ továbbra is kitart a több-biztosítós finanszírozási rendszer mellett, ehhez azonban hosszú és alapos előkészítés kell.

Ön többször is azt mondta, hogy a nem biztonságos és nem gazdaságos intézményekre átalakítás vár. Ez mit jelent? Összevonást? Bezárást? Profilváltást?

Azt szeretnénk, hogy a betegek biztonságos, megbízható egészségügyi ellátást kapjanak mindenütt, függetlenül attól, hogy hol laknak. A biztonságos és megbízható egészségügy azt jelenti, hogy műtéteket és komolyabb orvosi beavatkozásokat csak ott végezzenek, ahol ehhez a személyi és a tárgyi feltételek adottak. Szakmai egyeztetés után meghatározzuk ezeket a feltételeket. Aki azoknak megfelel, az műthet, aki azonban csak "barkácsol", mert nem elég jártas, vagy nincsenek meg az eszközei, az ne végezze el a beavatkozást.

Nehéz úgy gyógyítani, ha rendesen nem fizetik meg az embert. Jelenleg egy kórházigazgató nem tudja rendesen megfizetni orvosait, mert köti a közalkalmazotti bértábla.

Ezen is szeretnénk változtatni. Nem tartjuk természetesnek, hogy míg Budapesten nagyon sok orvos van, épp ezért kevesebb munkát végeznek, addig egy vidéki kórházban, ahol szinte mindenhez érteni kell, vagy rosszabbak a feltételek, ezeket a körülményeket ne lehessen figyelembe venni a bérezésnél. A közalkalmazotti bértábla kötöttségeit lazítani kell, az intézmény vezetésének pedig több lehetőséget kell adni abban, hogy a kiváló minőségben dolgozó kollégákat magasabb bérrel fizesse meg.

Az SZDSZ azt remélte, hogy a több-biztosítós egészségügyi rendszer már 2007-ben kiépülhet, ez azonban nem került be a kormányprogramba. Ez azt jelenti, hogy nem sikerült meggyőzni az MSZP-t?

Soha nem gondoltam, hogy egyik napról a másik napra elindulhat egy nagyon bonyolult új rendszer. Először meg kell hozni a döntést, hogy biztosítási rendszert akarunk, és ennek a lehetséges működési formája a több-biztosítós rendszer. Ennek létrehozása azonban rengeteg előkészítést igényel. Meg kell teremteni a jogi és az intézményi feltételeket is, és ezek működését az érintettekkel is meg kell ismertetni. Menetrend szerint sem került volna sor 2008-nál hamarabb arra, hogy a betegek biztosítót választhassanak.

Orbán Viktor szerint három dolog fenyegeti az egészségügyet, ha azt egy SZDSZ-es miniszter irányítja. Az egészségügyi vagyon egy részét magánvagyonná alakíthatják át, csökkenteni fogják az állami támogatás mértékét és a társadalombiztosítási alapot magánkézbe játsszák át.

Egyik sem igaz. Nem akarunk kórházakat eladni és az állami támogatásokat sem akarjuk csökkenteni, csupán ésszerűbben, hatékonyabban akarjuk felhasználni. Nem magánosítani akarjuk a társadalombiztosítás rendszerét, hanem a mai hamis ingyenességmítoszból és hamis egyenlőségmítoszból akarjuk felszabadítani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×