INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Utólag kellene fizetni a felsőoktatási képzésért?

Infostart / InfoRádió
Utólagos képzési hozzájárulás bevezetését fontolgatja az Oktatási Minisztérium. A tárca helyettes államtitkára egy balatonfüredi konferencián azt mondta: a hallgatóknak így csak akkor kellene törleszteniük a képzésük költségeit, amikor már van állásuk. A Fidesz és a HÖOK nem támogatja a kezdeményezést.

A kormányprogramba felveendő lehetőségnek titulálta az oktatási tárca gazdasági helyettes államtitkára az úgynevezett utólagos képzési hozzájárulás bevezetését.

Stark Antal az egyetemek gazdasági főigazgatói kollégiumának balatonfüredi ülésén elmondta: elképzelésük szerint a volt hallgatók, amikor jövedelmük elér egy bizonyos szintet, elkezdenék visszatéríteni a képzési költségeiket.

Tandíj vagy nem tandíj?


Noha Stark Antal leszögezte: nem tervezik a tandíj bevezetését, Sió László a Fidesz oktatáspolitikusa úgy véli, mégis erről van szó.

"Stark úr próbálja dicsérni ezt a sánta lovat, de hát gyakorlatilag arról van szó, hogy a tanulmányai végén mindenki kap egy kimutatást arról, hogy mennyibe került a képzése, és valamikor ezt az élete során vissza kell fizetni. Ezt úgy hívják, hogy tandíj. Nevezhetjük utólagos képzési hozzájárulásnak, ennek mégiscsak az a tisztességes neve, hogy tandíj" - fogalmazott az InfoRádióban Sió László.

A HÖOK szerint sem jó ötlet


A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája nem hivatalos úton már közvetlenül a választások után értesült a tárca tervéről, először azonban nem vették komolyan - mondta az InfoRádiónak a szervezet elnöke.

Ekler Gergely szerint a magyar társadalmi rendszer nem érett meg az utólagos tandíjra.

"Ismerve, hogy a magyar társadalom milyen anyagi kondíciókkal rendelkezik, ismerve, hogy a felsőoktatásba bekerülő fiatalok döntő része nem tőkeerős családokból származik, úgy vélem, hogy hiba lenne bármilyen tandíj, költségtérítés, utólagos finanszírozott tandíj, vagy bármi hasonló dolog bevezetése" - hangsúlyozta Ekler Gergely.

Az InfoRádió megkeresésére az oktatási tárca sajtóosztályán elmondták: a tárca tervezete még rendkívül korai stádiumban van, így nem is akarják, hogy szó legyen róla. Egyelőre tehát nem tudni, hogy lesz-e utólagos tandíj, és ha igen, akkor kit érint majd.


A címlapról ajánljuk