INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Batiz: a legfőbb ügyész önmagának mond ellent Altus-ügyben

InfoRádió / MTI
Sem a jó erkölcsöt, sem a közérdeket nem sértette, mint ahogy az államnak sem okozott semmilyen módon kárt az a szerződés, amelyet a miniszterelnök tulajdonában álló Altus Rt. kötött 1995-ben a Miniszterelnöki Hivatal tulajdonában álló Közlönykiadó között a képviselői klubnak helyet adó Szalay utcai ingatlanról - közölte a kormányszóvivő. Batiz András azután tudatta ezt, hogy Polt Péter legfőbb ügyész bejelentette: a közérdek sérelme miatt pert indítanak a szerződés aláírói ellen. A Fidesz kommunkációs vezetője felkérte a kormányfőt, hogy adja vissza azt a vagyont, amelyet törvénysértő módon szerzett.

A kormányszóvivő szerint korábban Polt Péter mondta ki, hogy a szerződés nem sértett közérdeket és nem okozott kárt az államnak.

"Polt Péter maga szállt síkra 2004 áprilisában amellett, hogy a Szalay utcai ingatlanra vonatkozó lízing- és bérleti szerződés nem sérti a jó erkölcsöt, ezért a semmisség megállapítása iránti kereset benyújtása alaptalan" - emlékeztetett Batiz András arra a válaszra, amelyet a legfőbb ügyész egy interpellációra adott a parlamentben.

"Az azóta eltelt mintegy két évben az üggyel kapcsolatban semmilyen új információt nem kért a Legfőbb Ügyészség. 2004 óta mindössze három körülmény változott: Gyurcsány Ferencet miniszterelnöknek választották; a Közlönykiadó jogutódja és az Altus Rt. a fent említett bérleti szerződést lezárta és elszámolt egymással; s nem utolsó sorban kéthetes közelségbe kerültek a 2006-os parlamenti választások" - írta a kormányszóvivő.

Miközben a kancellária szerint sem a jó erkölcsön, sem a közérdeken nem esett csorba, a hivatal jogászai készen állnak arra, hogy ha a Legfőbb Ügyészség polgári keresetet nyújt be valamely bírósághoz, a megfelelő lépéseket megtegyék - közölte Batiz András.

"Jó erkölcsbe ütköző szerződések"

Polt Péter közölte, hogy a Szalay utcai ingatlanra kötött bérleti szerződéssel összefüggésben a Legfőbb Ügyészség a közérdek sérelme miatt pert indít, a Nomentana-ügyben elévülés, a Fittelina-ügyben pedig bűncselekmény hiánya miatt nem lesz további eljárás.

A legfőbb ügyész elmondta: a Szalay utcai ingatlannal összefüggő ügyben hűtlen kezelés gyanúja merült fel, de a cselekmény elévült.

Hozzátette: az iratok között olyan megállapodás is található, amelyiknél felvetődik a közérdek sérelme, emiatt pert indítanak a szerződés aláírói, a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök tulajdonában lévő Altus Rt., valamint a Közlönykiadó Kft. jogutódja, a Humánjövő Kft. ellen.

Az ügyészség azt a szerződést kifogásolja, amelynek értelmében az Altus Rt. bérbe vette az ingatlant és annak fejlesztését vállalta.

Korábban az ellenzék a Szalay utcai ingatlanszerződéssel kapcsolatban azt mondta, hogy 11 millió forint befektetéssel 140 millió forint értékhez jutott korábban Gyurcsány Ferenc cége.

Mindhárom ügyben fideszes képviselők feljelentése nyomán indultak a vizsgálatok.

"Törvénysértő módon szerzett vagyon"

A Fidesz kommunikációs vezetője "az igazságosság, a tisztesség és a törvényi normák maradéktalan betartása jegyében" felszólította Gyurcsány Ferencet, hogy önként adja vissza a törvénysértő módon, bűncselekmény-gyanús körülmények között szerzett vagyonát, és vonja le a következtetéseket közéleti tevékenységével kapcsolatban.

Deutsch-Für Tamás felhívta kormányfőt, hogy "ne bújjon a kormányszóvivő, vagy az MSZP szóvivője mögé" hanem magyarázza meg a nyilvánosság előtt ezeket az ügyeket.

A politikus szerint Gyurcsány Ferenc ma az egyetlen miniszterelnök Európában, akinek cégeivel kapcsolatban kormányfői megbízatása előtti üzleti, gazdasági tevékenysége nyomán bűncselekmény gyanúja merült fel, és a büntetőeljárások csak az ügyek elévülése miatt nem indulnak meg.

Ez nem maradhat következmények nélkül - vélekedett a politikus.

Kérdésre válaszolva Deutsch-Für Tamás nem kívánta megmondani, hogy milyen következtetésre gondolt Gyurcsány Ferenc közéleti tevékenysége kapcsán, megfogalmazása szerint az egészséges erkölcsi értékrendben bízik.

A címlapról ajánljuk