eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Választás után percről percre

A legfontosabb keddi események egy helyen.

2018.04.10. 21:55

Legfeljebb 311 ezer szavazatot nem számoltak meg még

Még legfeljebb 310 980, magyarországi lakóhellyel rendelkező választó szavazatát nem számoltak meg a szavazatszámláló bizottságok. Ez a szám az átjelentkezéssel szavazókból, a külképviseleteken voksolókból és azoknak a szavazataiból áll, akik olyan szavazókörben szavaznak, ahová ezeket a voksokat még "várják". Azok a választópolgárok, akik az országgyűlési képviselők választásán nem lakóhelyükön, hanem már magyarországi településen, vagy a 118 külképviseletének egyikén szavaztak, a lakóhelyük szerinti választókerület jelöltjeire szavaztak, így szavazataikat vissza kell juttatni a választópolgár lakóhelye szerinti választókerületbe. A szavazókörök vasárnap esti bezárása után a 10 285 szavazókör többségében összeszámolták a szavazatokat. Mind a 106 egyéni választókerületben van azonban egy szavazókör, amelyben nem számolták össze a voksokat, ezek a szavazókörök ugyanis "várják" a külképviseleti és átjelentkezéssel szavazók voksait, és csak azt követően számlálják össze a voksokat, amint azok is megérkeztek. Ezekben a szavazókörökben leragasztották az urnák nyílását, és a helyi választási irodába szállították az urnákat, ahol biztonságos helyen őrzik őket. Az átjelentkezéssel szavazóknak zöld borítékba kellett tenniük a szavazatukat vasárnap, ezek a borítékok a Nemzeti Választási Irodához (NVI) kerültek még hétfőn. A külképviseleteken leadott szavazatokat tartalmazó urnáknak csütörtök éjfélig kell megérkezniük a Nemzeti Választási Irodába. Az NVI ezt követően választókerületenként szortírozza ezeket a szavazatokat, majd eljuttatja a megfelelő választókerületekbe. Itt átadják a kijelölt szavazatszámláló bizottságnak, amely szombaton felbontja a szavazás éjszakáján lezárt urnát, a tartalmát összekeveri a külképviseleteken és az átjelentkezéssel leadott szavazatokkal, és így számlálja meg a voksokat.

2018.04.10. 21:30

Karácsony Gergely másnak adja a parlamenti mandátumát

Karácsony Gergely felveszi a mandátumát, de odaadja másnak, így nem ül be a Parlamentbe, nem lesz országgyűlési képviselő.

2018.04.10. 20:11

Az NVB sértetlen állapotban találta a külképviseleti urnákat

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) kedden sértetlen állapotban találta valamennyi, a külképviseletekről eddig a budapesti választási központba érkezett szavazatgyűjtő urnát.

2018.04.10. 18:56

Itt hallgatható Orbán Viktor nemzetközi sajtótájékoztatója

Az emberek a magyar szuverenitás mellett törtek lándzsát a vasárnapi parlamenti választáson - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök kedden az Országházban tartott nemzetközi sajtótájékoztatón. A kormányalakításról azt közölte: nagy részben új emberekkel és részben új struktúrákkal készül kabinetet alakítani.

2018.04.10. 18:40

Jobbik-szóvivő: újraszámoltatják a szavazatokat, ahol visszaélés érhető tetten

A Jobbik újraszámoltatja a szavazatokat azokban a választókörzetekben, ahol visszaélés érhető tetten - közölte az ellenzéki párt elnökségének döntését Jakab Péter szóvivő kedden Budapesten.

2018.04.10. 17:19

A Nemzeti Választási Iroda megszólalt a jogorvoslati kérelmekről

A Nemzeti Választási Irodához az április 8-i országgyűlési választások lezárását követően számos politikai jellegű felhívás, nyilatkozat, illetve újságírói kérdés érkezett arra vonatkozóan, hogy a Nemzeti Választási Iroda milyen jellegű vizsgálatot folytat a választásnapi - egyes pártokkal, választási szervekkel kapcsolatos - észrevételek miatt.

2018.04.10. 14:18

Ungár Péter venné meg a Magyar Nemzetet

Vételi ajánlatot tesz a Magyar Nemzetre Ungár Péter, az LMP politikusa.

2018.04.10. 12:51

Orbán Viktor: jelentős változások is lehetnek a kormányban

Megkezdi a kormányalakítási tárgyalásokat Orbán Viktor, de jelezte, a mostani kormány munkája véget ért, új ciklus kezdődik.

2018.04.10. 12:45

Megérkeztek az átjelentkezők szavazatai az NVI-hez

Valamennyi országgyűlési egyéni választókerületből megérkeztek az átjelentkezéssel szavazók borítékjai a Nemzeti Választási Irodához (NVI).

A vasárnapi voksoláson lehetőség volt arra, hogy a választópolgár, aki nem a lakóhelyén tartózkodott, egy másik magyarországi településen adhassa le voksát. Mintegy 200 ezren jelezték a választás előtt, hogy így kívánnak szavazni. Mivel az átjelentkezéssel szavazók is a saját lakóhelyük szerinti képviselőkre voksoltak, ezeket eljuttatják a választók lakóhelye szerinti választókerület meghatározott szavazókörébe. Az átjelentkezők szavazatait tartalmazó zöld színű borítékokat a szavazatszámláló bizottság a voksolás napján különválogatta a sima fehér, a szavazókörben lakók szavazatit tartalmazó borítékoktól, kötegelték őket, szállítóborítékba tették, és eljuttatták a Nemzeti Választási Irodába. Az NVI-nél fogják ezeket a 106 egyéni választókerület szerint szortírozni.

Az átjelentkezők szavazatai "bevárják" a külképviseleteken leadott szavazatokat, és miután azokat is szétválogatták a 106 egyéni választókerület szerint az NVI-ben, eljuttatják azokat a kijelölt szavazókörökbe. Itt az átjelentkezéssel szavazók, illetve a külképviseleten szavazók borítékjait "bekeverik" a választás estéjén fel nem bontott urnákba, és így számlálja meg a szavazatokat a bizottság. Amikor a szavazatszámláló bizottság eredménymegállapító jegyzőkönyve rendelkezésre áll, a választókerületi választási bizottság megállapítja a választás választókerületi eredményét, tulajdonképpen azt, hogy ki nyerte a mandátumot a választókerületben.

2018.04.10. 11:56

A Kétfarkú a Nagy Népi Mindenkimás Hibáztatásáról

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt megköszönte szavazói támogatását, és szót ejtett a taktikai szavazás kudarcáról is.

2018.04.10. 11:40

A Jobbik a panaszok kivizsgálását várja

A Jobbik felszólítja a Nemzeti Választási Irodát, hogy vizsgálja ki a választási csalások gyanújával kapcsolatos összes bejelentést és észrevételt.

A párt szerint a voksolási folyamat során több tisztázatlan eset történt: elromlott választási szoftver, kérdéses módon hullámzó részvételi arány, az átjelentkezők voksainak ellenőrzésével kapcsolatos visszás körülmények, az ellenzéki szavazatok feltételezhető „kreatív könyvelése” (példának okáért Budapest 4-es választókerületének 4. szavazókörében a Jobbikra a jegyzőkönyv alapján leadott listás szavazatokat a Netpárt neve mellé kerültek elszámolásra) rendszerszintű hibák és visszaélés gyanúját vethetik fel. Ezek tudatában a Jobbik elvárja, hogy a Nemzeti Választási Iroda rövid időn belül vizsgálja ki a panaszokat és adjon megnyugtató válaszokat.

A párt folyamatosan vizsgálja a további adatokat, s egyben előkészíti az újraszámlálást elérő jogi beadványokat - olvasható a közleményben.

2018.04.10. 11:36

Orbán Viktor sajtótájékoztatót tart

Orbán Viktor miniszterelnök nemzetközi sajtótájékoztatót tart a Parlamentben délben - közölte a Reuters alapján a Portfolio.

2018.04.10. 11:30

Török Gábor: az ellenzéki pártoknál hatalmi harcokra lehet számítani

A Jobbiknál, az MSZP-nél és az LMP-n belül is hatalmi harcokhoz vezethet az ellenzék gyenge szereplése az országgyűlési választásokon - mondta az Inforádió Aréna című műsorában Török Gábor, politikai elemző.

2018.04.10. 10:00

Itt várhatók még lemondások a választások eredménye miatt

Több polgármester is országgyűlési képviselő lett a vasárnapi választáson, de nem mindegyik ül be a parlamentbe, ezért a listán utána következő jelölt kapja meg a mandátumát. Az egyéni győztesek viszont képviselők lesznek, ezért az ő kerületükben időközi polgármester-választást kell tartani.

2018.04.10. 09:05

Fegyelmi bizottság dönt Hadházyról

Az LMP-ben már a választás előtt etikai vizsgálat indult Hadházy Ákos ellen, mert a párt döntéshozói testületeinek határozatai ellenére egyeztetett az MSZP-vel - írta az Index.

2018.04.10. 07:45

Gyurcsány demokratikus ellenállásról beszél

A Demokratikus Koalíció elnöke megkeresné a baloldali pártokat, hogy elfogadják-e a választási eredményt, és esetleg hajlandóak-e megvizsgálni egy demokratikus ellenállási mozgalom elindítását.

2018.04.10. 06:01

Ekkor alakulhat meg az új kormány

Az új Országgyűlés május elején, az új kormány pedig június elején alakulhat meg.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×