eur:
394.07
usd:
365.65
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Török Gábor: az ellenzéki pártoknál hatalmi harcokra lehet számítani

A Jobbiknál, az MSZP-nél és az LMP-n belül is hatalmi harcokhoz vezethet az ellenzék gyenge szereplése az országgyűlési választásokon - mondta az Inforádió Aréna című műsorában Török Gábor politikai elemző.

Az országgyűlési választás után kijelenthető, hogy szavazáson részt vevők többsége az ellenzékkel volt elégedetlen - mondta az Arénában Török Gábor. A politikai elemző szerint a közvéleményt és a szakértőket is meglepte a vasárnapi szavazás eredménye.

"Az eredmények függvényében nyilvánvaló, hogy a választók inkább ellenzéket akartak váltani, semmint kormányoldalt.

Tehát inkább az ellenzékkel szembeni elégedetlenségüket fejezték ki nagy összességében, mint a kormánnyal szembenit" - mondta Török Gábor.

A Fideszről

Az elemző szerint azzal lehet magyarázni a Fidesz kiugró sikerét, hogy amikor magasabb a részvétel a megszokottnál, akkor biztos azok a kormánnyal elégedetlen, bizonytalan szavazók döntenek úgy, hogy elmennek voksolni, akik korábban nem tudtak pártot választani maguknak.

"Ki kell jelentenünk, hogy a Fidesznek ez a kampánya, ami kizárólag egyetlen téma köré összpontosult, egy meglehetősen jól koncentrált, leegyszerűsített, számtalan fronton megtámogatott kampánytevékenység volt, ami sikeresnek bizonyult.

Erre reagáltak a választók, és emiatt ért el a Fidesz ilyen kiemelkedően magas támogatottságot"

- tette hozzá.

A Fidesz győzelme a hatékony és egyszerű kampányának köszönhető - vélekedett a politikai elemző.

Török Gábor úgy látja, hogy az ellenzék által hangsúlyozott taktikai szavazás nem vezetett eredményre.

"Ezeknek a kampányoknak az összehasonlítása a nagy politikai pártok, döntően a Fidesz kampányának összehasonlításával az tényleg az elefánt és az egér dübörgése közötti hasonlattal szemléltethető a legjobban"

- emelte ki.

Az elemző szerint ez az első olyan választás, ahol magas részvétel mellett a Fidesz tudott diadalmaskodni. AZ 1994-es és 2002-es választáson volt még, amikor 70% körüli, vagy azt meghaladó részvétel volt.

"Egyik esetben sem jobboldal győzelmét regisztráltuk, hanem mindkét esetben a baloldalét.

Török Gábor hozzátette azt is, hogy a Fideszt a közvéleménykutatások rendszeres felülmérik.

"2010-ben, és 2014-ben azt tapasztaltuk, hogy a végső eredmény, és a Fidesz országos listás támogatottsága között egy öt-hat százalékpontos eltérés volt, ezért aztán minden közvéleménykutató cég azt gondolta, hogy nagy valószínűséggel most is felülmérés van, és ha magasabb, akár 50% körüli eredményt is mértek, a becslésükben ezt jelentősen lefelé vitték, így alakult az ki, hogy a legtöbb becslés az 41-42-43%-ra mérte a Fidesz támogatottságát, miközben most már tudjuk a végső eredményeket" - mondta Török Gábor.

A Jobbikról

A Jobbik hasonlóan szerepelt, mint az előző országgyűlési választásokon, a párt azonban jobb eredményt várt, ez pedig válságot okozhat - vélekedett az Inforádió Aréna című műsorában Török Gábor, politikai elemző.

"A Jobbikkal kapcsolatban azt prognosztizálom, hogy egy hosszan elhúzódó, nagyon intenzív vezetési válság fog kialakulni, vagy hatalmi harcnak is nevezhetjük,

tehát hogy meg fog kérdőjeleződni az eddigi irányvonal, és azok, akik ezzel nem értettek egyet, azok megpróbálják majd a Jobbik elnökségről, következő elnök személyéről döntő gyűlésén átvenni a hatalmat" - emelte ki az elemző.

Az MSZP-ről

Török Gábor az MSZP eredménye miatt párton belüli konfliktusokra számít a szocialistáknál is.

"2010-as választásokon, amikor történelmi bukást szenvedett az MSZP, akkor 990.000 szavazott a szocialista párt pártlistájára, tehát annál lényegesebben lejjebb van most az MSZP, mint ahol volt 2010-ben. Tehát olyan nagy boldogságra nem lehet oka a szocialista pártnak,

de az egyre gyengülő baloldali pártok között a szereplésük egész jó, ezért én itt is ugyanazt prognosztizálom, mint a Jobbiknál, belső hatalmi harcot.

Mert ha nyilvánvaló lenne a kudarc, akkor nyilvánvaló lenne ennek a következménye, és az is nyilvánvaló, hogy lesznek olyanok, akik megpróbálják elfoglalni a pártot. Ahogy a Jobbiknál, az MSZP-nél is egy befelé forduló, belső hatalmi helyzetre figyelő periódus jöhet el " - mondta Török Gábor.

Az LMP-ről

A politikai elemző szerint a Lehet Más Politikánál is válságos időszak következhet.

"Hadházy Ákosról tudni lehetett, hogy ő korábban is az a politikusa volt az LMP-nek, aki az együttműködést, a teljes koordinációt, legalább a baloldalon belüli együttműködést szorgalmazta,

engem nem ért váratlanul ezek után, hogy ő ezt bizonyos értelemben felrobbantotta az LMP-t azzal, hogy felelősöket nevezett meg. Ráadásul a volt pártelnököt nevezte meg az egyik fő felelősnek, aki miatt nem jöhetett létre az együttműködés. Ugyanúgy, ahogy a Jobbiknál, az MSZP-nél is belső hatalmi harcokat, és azoknak valamilyen megoldását várom, és ugyanezt prognosztizálom az LMP esetében" - vélte.

A DK-ról

Török Gábor hangsúlyozta, bár a Demokratikus Koalíció 10 százalék fölötti eredményt szeretett volna elérni, a DK az 5,5 százalékkal és a kilenc mandátummal sikeresen szerepelt.

"290 ezer körüli szavazattal,és azért viszonylag magabiztosabban, 5,6%-al a DK átlépte a küszöböt, ráadásul a DK-nak van egy versenyelőnye: az eddig említett pártoknál egységesebb politikai vezetéssel rendelkezik.

Ez a DK számára szerintem boldogság, és ők ezt belül politikai sikerként könyvelik el. Tehát ha a négy párt között lehet olyan, amelyik esetében viszonylagos elégedettséget látunk, az pont a legkisebb támogatottsággal rendelkező Demokratikus Koalíció"

- mondta Török Gábor.

Az elemző hozzátette: az 1 százalék alá került Együtt az anyagi források elapadása miatt a mostani formájában nem folytatja a politizálást, míg a három százalék alatti eredményt felmutató Momentumtól látványosabb politizálást vár.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×