eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

Gyurcsány demokratikus ellenállásról beszél

A Demokratikus Koalíció elnöke megkeresné a baloldali pártokat, hogy elfogadják-e a választási eredményt, és esetleg hajlandóak-e megvizsgálni egy demokratikus ellenállási mozgalom elindítását.

Gyurcsány Ferenc az ATV Egyenes beszéd című műsorában azt mondta: a DK legminimálisabb célját elérte, hiszen megduplázta a mandátumok számát a parlamentben, „de ez nagyon picike öröm az ürömbe”. Úgy számoltak, hogy van 350 ezer olyan törzsszavazójuk, aki tűzön-vízen át kitart a DK mellett, és ehhez kalkuláltak még 150 ezer embert azok közül a rejtőzködők közül, akik előzetesen nem mondták el a véleményüket, vagy akit nem láttak a közvélemény-kutatók - fejtette ki.

„Őszintén szólva,

jelen pillanatban sok mindent nem értünk”

- tette hozzá.

Gyurcsány Ferenc felvetette, hogy sok megmagyarázhatatlan eset történt a választás napján, és ezek felvetik annak a gyanúját, hogy választási csalás történhetett.

A DK kedden előterjesztést tesz, hogy szavazókörök dokumentumait vessék össze a hivatalos adatokkal, és ha az átvizsgálás okot ad rá, mert olyan gyanú merül fel, akkor akár a szavazatok újraszámlálása is szükséges lehet.

A volt kormányfő szerint ez lehet az első olyan választás, melynek a végeredményét „a demokratikus sokaság nem fogja elfogadni”. Azt mondta:

szükséges lehet egy „nemzeti demokratikus ellenállás”,

amihez a pártok önmagukban nem elegendőek, de mégis szükségesek a megszervezéséhez. Ezért szerinte a következő napokban egyeztetni kell az MSZP-től a Párbeszéden át az LMP-ig és az Együttig arról, a többi ellenzéki párt hogy látja a helyzetet, tudomásul veszik-e az eredményt és szeretnének-e rá közös választ adni, vagy nem.

Jelezte, nem forradalmat szervez, de voltak példák arra, hogyan lehet szembefordulni a kormánnyal kulturált, demokratikus módszerekkel.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×