eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
A megáradt Duna vize a bajorországi Regensburgban 2024. június 4-én. Az elmúlt napok heves esőzései miatt Németország déli részének számos települését árvíz sújtja. Regensburgban rendkívüli állapotot hirdettek a közel hatméteres vízállás miatt.
Nyitókép: MTI/EPA/Szilágyi Anna

Rendkívüli helyzetet hirdettek Pozsonyban az árvíz miatt

Szerdán délelőtt rendkívüli helyzetet hirdettek Pozsony Dévény városrészében az árvízhelyzet miatt. A rendkívüli helyzet kihirdetésére azért volt szükség, mert fennáll a veszélye, hogy a Duna lakott területeket is elönthet Dévénynél.

A dévényi városrész önkormányzata az elsőfokú árvízvédelmi készültség miatt hirdetett rendkívüli állapotot a lakott területeken. A figyelmeztetés konkrétan a Pri Sihoti és a Stará Horáreň térségére vonatkozik.

„A Duna mellett élők egészsége és vagyona is közvetlen veszélybe kerülhet” – közölték a válságstáb munkatársai, hozzátéve, hogy folyamatosan tájékoztatják a lakosságot a fejleményekről. A rendkívüli állapot a Duna vízszintjének csökkenéséig tart.

A folyó vízszintje Pozsonyban szerda délután még kissé emelkedik, jelenleg az első árvízi szintet éri el. „Várhatóan az esti órákban tetőzik a folyó” – közölte Marián Bocák, a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat szóvivője, hozzátéve, hogy a jelenlegi árhullámot az árvízi aktivitás első szintjén kezelik, bár előfordulhat, hogy a város bizonyos szakaszán második szintre emelik az árvízvédelmi készültséget.

Elővigyázatosságból

több területet is lezártak,

például a Tyrš rakpartot, a Dévény alatti rakpartot, valamint a dévényújfalui Szabadság híd alatti kerékpárutat – tájékoztatott a közösségi hálón a Pozsonyi Városi Rendőrség, és egyúttal felszólította a lakosságot, hogy kerüljék el ezeket a helyeket. A városi rendőrség tájékoztatása szerint jelenleg stabil a helyzet.

Marián Bocák szerint lehetséges, hogy a hét végéig egy második árhullám is eléri a szlovák fővárost, mivel a folyó németországi és ausztriai vízgyűjtőterületein 20 és 60 milliméter közötti csapadékmennyiséget jósolnak. Bocák megjegyezte, hogy Dévénybe továbbra is mobilgátakat telepítenek, és munkálatokat végeznek Révkomáromban is, ahol elővigyázatosságból második árvízvédelmi készültséget hirdették ki. Hozzátette, hogy Komáromnál és Párkánynál szerdáról csütörtökre virradóra várható a folyó tetőzése. A két város közti part menti ártéri erdőket és az erdei utakat már elárasztotta a folyó.

Szerdán délelőtt Tomáš Taraba szlovák környezetvédelmi miniszter is még azt mondta, hogy stabil a dunai árvízhelyzet, ráadásul gazdasági haszna is van az árhullámnak. A kedden hozott intézkedések a bősi vízerőmű mind a nyolc turbináját érintették, növelték a vízáteresztést, ezáltal csökkent az árvízveszély, és több elektromos áramot termeltek.

„Ennek komoly anyagi haszna van, számításaink szerint hétfőig eléri a 12 millió eurót” – jegyezte meg a környezetvédelmi miniszter.

Címlapról ajánljuk
Új EU-frakcióról beszélt Bécsben az osztrák Szabadságpárt elnöke, a Fidesz elnöke és a cseh ANO vezetője
Patrióták

Új EU-frakcióról beszélt Bécsben az osztrák Szabadságpárt elnöke, a Fidesz elnöke és a cseh ANO vezetője

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×