eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Gumicsónakkal menekítenek ki lakókat elárasztott otthonukból a Hesse tartománybeli Babenhausenben 2024. június 1-jén. A sok csapadékkal járó heves viharok jelentős fennakadásokat, és több helyütt árvizeket okoztak Dél-Németország egyes részein.
Nyitókép: MTI/AP/DPA/Stefan Puchner

Dél-Németország teljesen víz alatt, már Ausztriát fenyegeti az ár, és jön hozzánk is

Továbbra sem lélegezhetnek fel a napok óta tartól heves esőzés okozta árvizek miatt szenvedő délnémet tartományok, de az árhullám nár a szomszédos Ausztriát is elérte, és közelít Magyarország felé.

Beszámolók szerint Passaunál a vártnál gyorsabban emelkedik a vízszint. A nap folyamán a hatóságok 9,90 méteres vízállásra számítanak. A Duna menti város egyes részeit elöntötte a víz, az óvárost lezárták, a lakók homokzsákokkal védik házaikat, a mentőszolgálat csónakokat használ.

Regensburgban hétfőn késő este több mint kétszáz embernek kellett elhagynia otthonát. Válságos a helyzet a Münchentől délkeletre fekvő Rosenheimben is.

A hatóságok szerint az árvíz eddig a két tartományban négy halálos áldozatot követelt, kettőt Bajorországban és ugyancsak kettőt Baden-Württembergben.

Olaf Scholz kancellár – aki előző nap Bajorországban Nancy Faeser belügyminiszter és Markus Söder tartományi miniszterelnök társaságában az árvíz sújtotta területeket kereste fel – rendkívüli kormányzati segítséget ígért a károk elhárításához. Több médium is idézte a kancellárt, aki hangsúlyozta, hogy mind az illetékes hatóságoknak, mind az embereknek jobban fel kell készülniük az árvizekre.

Steffi Lehme környezetvédelmi miniszter bejelentette, hogy a történtek kapcsán új árvízvédelmi törvényt vezetnek be. "Egyre egyértelműbb, hogy jobban meg kell védenünk magunkat a klímaválság következményei ellen" – jelentette ki a zöldpárti miniszter, aki szerint erről már tárgyalásokat kezdtek a tartományi felelősökkel. A heves esőzések és az árvizek okozta károk enyhítése céljából erős töltésekre és jól felszerelt katasztrófa védelemre van szükség – idézték a minisztert.

A ntv hírportál "árvízbeszámolója" szerint a felső-bajoroszági Flintsbachban található Falkenstein-kastély egyes részei megcsúsztak az állandó esőzés miatt. Az 1300 körül épült, majd a következő századokban bővített kastély a 18. század végi tűzvész következtében romokba dőlt. Ugyanakkor az osztrák határ közelében lévő várrom kedvelt kirándulóhelynek számít. A hatóságok szerint a közelben mintegy 50 lakost biztonságba kellett helyezni.

Ugyancsak az árvízveszély miatt ki kell üríteni kiüríteni Németország legnagyobb kempingjét a észak-rajna-vesztfáliai Grav szigetén. Teljesen körülöleli a Rajna, csak egy gát vezet a szigetre. ahol az ország legnagyobb, 5000 méter hosszúságú kemping található 15 ezres kapacitással. A hatóságok szerint este 20 óráig mindenkinek el kell hagynia a tábort. Az ok a Rajna vízszintemelkedése.

Ausztriában ugyancsak rendkívül heves esőzések voltak hétfő este, az előrejelzések különösen Felső-Ausztriát illetően továbbra sem kedvezőek. Linznél a Duna már el is árasztotta a partokat. A folyó vízállása a folytatódó esőzések miatt a nap folyamán a hét métert is elérheti. A legfrissebb értesülések szerint Felső- Ausztriában a legmagasabb szintű, vörös fokozatú készültséget léptettek életbe.

Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×